Les apostes de pilota es legalitzen i s'hauran de pagar impostos

El conseller Vicent Soler ha assegurat que la tributació a Hisenda "no" tindrà "un afany recaptatori"
/ València
21 gener 2018 01:00h

El Consell ha arribat a un acord amb els representants del sector de la Pilota valenciana entorn de la fórmula triada per a legalitzar les apostes d'aquest esport tradicional, les conegudes "travesses", que fins ara s'han vingut duent a terme sense una cobertura legal.

Així, la futura Llei del Joc de la Comunitat Valenciana, un text en tramitació i el projecte de la qual serà aprovat pròximament pel Consell, inclourà en el seu articulat una disposició transitòria per a regular aquest tipus d'apostes. En l'avantprojecte de Llei del Joc, que ha sigut sotmés a informació pública, es preveia un mecanisme amb la finalitat de legalitzar les apostes en la Pilota valenciana, que consisteix en l'abonament de 100 euros per partida. Aquesta fórmula va ser inclosa després de contactes amb el sector, en entendre que es tractava d'una quantitat perfectament assumible. No obstant açò, amb posterioritat s'han plantejat altres opcions, tenint en compte les diverses dimensions i capacitat econòmica dels "trinquets" valencians.

Així, el mecanisme previst de l'avantprojecte de llei s'ha modificat després de les converses amb representants del sector de la Pilota valenciana per a fixar finalment un tipus de l'1,5% sobre els ingressos nets, definits com les quantitats destinades a participar en el joc, deduïts els premis satisfets als participants. Una modalitat de tributació existent en altres comunitats autònomes per als esports tradicionals.

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha subratllat que, "amb la nova Llei del Joc, el Consell ha volgut mostrar la seua vocació per dignificar un esport de gran tradició i que forma part de l'ADN valencià, normalitzant i atorgant una cobertura legal a les apostes que es realitzen durant el seu desenvolupament".

"Ha hagut de venir aquest Consell per a dignificar un esport que és un senyal d'identitat dels valencians. Les apostes en la Pilota es regularitzen i tributaran, però no amb un afany recaptatori, sinó amb el propòsit d'evitar perjudicar altres operadors i que aquests eventualment prenguen accions", ha assenyalat Soler.

Així, la idea és legalitzar aquestes "travesses" per a evitar en un futur possibles denúncies d'altres operadors del joc al País Valencià. Soler ha explicat que "ens hem alineat amb la majoria de comunitats autònomes, que inclouen una tributació més baixa per a aquest tipus de jocs". A més, ha destacat que "la idea és establir un sistema de regulació provisional fins que s'aprove una reglamentació específica".

El titular d'Hisenda ha ressaltat també que, en la mesura en què es regularitza aquesta modalitat de joc, "es facilitarà la possibilitat que més patrocinadors col·laboren per a impulsar un esport genuïnament valencià". "Sembla increïble que en el passat es gastaren milions en esports sense gran arrelament a la Comunitat o per a segments molt concrets de la població, que es deixara de costat l'esport valencià i que es mantinguera en la il·legalitat les apostes que allí tenien lloc", ha lamentat Soler.

"Calia un marc que garantira l'estabilitat"

Per la seua banda, la secretària autonòmica d'Hisenda, Clara Ferrando, ha subratllat la necessitat d'afrontar la situació d'irregularitat en la qual es troben les apostes de la pilota valenciana: "Amb aquesta regulació legal es vol dotar de seguretat normativa que contribuïsca a la protecció i la promoció del nostre esport nacional. La llei del joc proporciona una sèrie de requisits i condicions als organitzadors perquè aquesta tradició valenciana compte amb una normativa concreta, de manera que es garantisca l'estabilitat i la seua seguretat jurídica".

D'aquesta manera, la Generalitat crearà un registre que incloga les apostes que es duen a terme en els "trinquets". "Es tracta d'una mesura molt positiva per al sector que incentivarà els patrocinadors a donar suport a un esport genuïnament valencià, en regular, per primera vegada mitjançant una llei, les apostes que se celebren des de sempre en aquesta disciplina esportiva.

S'intenta així conjuminar tradició i modernitat combinant les pràctiques mantingudes pel costum i la necessitat de dotar-les de seguretat jurídica. La conservació i la promoció de la Pilota Valenciana és un objectiu conjunt de tot el Consell ", ha destacat Ferrando.

L'avantprojecte de la Llei del Joc arreplega la tasca reguladora que exerceix l'Administració en aquesta activitat i que inclou les relacions entre jugadors i operadors, protecció dels menors, persones amb ludopatía, polítiques de joc responsable, protecció de l'ordre públic i els fenòmens del blanqueig dels diners.

next