Diari La Veu del País Valencià
El nombre de persones dependents que reben ajuda es duplica fins als 61.000 beneficiaris en 2017

La vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha tancat l’exercici 2017 amb 61.745 beneficiaris en el sistema d’atenció a la dependència del País Valencià, la xifra més alta assolida durant els seus exercicis, segons ha informat la Generalitat en un comunicat.

Així, ha destacat que açò suposa haver incorporat, en el que va de legislatura, un total de 36.999 nous beneficiaris. La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que les dades de l’informe mensual que el seu departament elabora tots els mesos evidencien el “gran esforç” que es duu a terme en aquest àmbit. Oltra ha indicat que l’agilitació en la resolució d’expedients i en la incorporació, per tant, de nous beneficiaris al sistema responen al pla d’impuls dissenyat per la seua conselleria a principis de 2016 amb l’objectiu de reduir la xifra de 45.000 persones pendents d’atendre que hi havia a l’inici d’aquesta legislatura.

Així mateix, Oltra ha ressaltat l’increment que s’ha produït en el nombre de sol·licituds presentades, ja que durant tot el passat any es van rebre 22.271 noves sol·licituds, una quantitat que triplica les rebudes durant el mateix període de temps de 2016. La consellera ha afirmat que els bons resultats es deuen, en part, al nou sistema de valoracions implantat per la conselleria, que ha permés que el ritme del nombre de valoracions realitzades haja augmentat de manera constant.

Així, des de l’1 de gener fins al 31 de desembre de 2017 es van realitzar 20.164 valoracions, el doble de les realitzades durant tot 2016, ha precisat la Generalitat. L’administració autonòmica ha afegit que la implantació del nou sistema s’ha realitzat amb la incorporació progressiva de valoradors en els equips base dels serveis socials dels municipis valencians, que han comptat amb la col·laboració i el suport tècnic i humà “constant” de la conselleria.

En l’actualitat, hi ha 243 centres amb valoració i atenció a la dependència i 443 valoradores formats en tot el territori valencià. Respecte al treball realitzat pels equips de valoració municipals, la Generalitat ha apuntat que 21 comarques treballen en la mitjana o per sobre de la mitjana autonòmica d’execució encara que totes augmenten de manera progressiva i està previst que la resta aconseguisca els objectius en els pròxims mesos. Quant al cost de les prestacions econòmiques, Oltra ha puntualitzat que la conselleria ha abonat en tot el passat any un total de 234,2 milions d’euros en concepte de nòmines ordinàries mensuals, endarreriments, retroactividad i pagaments a hereus de persones ja mortes.

Canvis en el model

La vicepresidenta ha destacat que els avanços en valoracions i resolució d’expedients són resultat dels canvis produïts en aquests dos anys en la gestió del sistema d’atenció a la dependència.

D’aquesta manera, en matèria de personal s’han reforçat els serveis de dependència de la conselleria amb nous funcionaris i els serveis municipals mitjançant “un important increment pressupostari per a crear una xarxa professional que permeta als ajuntaments assumir la valoració i tramitació d’expedients”, ha dit la responsable autonòmica. Igualment, els pagaments mensuals que es realitzen no solament per les nòmines, sinó també pels corresponents al pagament de la retroactivitat i a hereus, s’abonen durant els primers 5 dies hàbils de cada mes, ha agregat.

La Generalitat ha apuntat que aquests avanços han sigut avalats per l’Informe de l’Observatori de Dependència publicat per l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials, que en el seu informe de febrer de l’any passat va situar el País Valencià com la tercera autonomia on més va avançar el sistema d’atenció a la dependència en 2016.

Comparteix

Icona de pantalla completa