Diari La Veu del País Valencià
Sanitat detecta 2.423 casos de violència masclista en 2017

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha registrat un total de 2.423 casos positius de violència de gènere durant el passat any 2017, la qual cosa suposa el 2,58% de les dones enquestades. Aquestes dades corresponen al programa per a la detecció precoç de la violència de gènere que es duu a terme en els centres de salut.

Durant 2017 s’ha realitzat l’enquesta a 93.959 dones, un 14% més que en 2016 (amb 82.432 dones). Gràcies a açò, en 2017 s’han pogut identificar 219 casos més que en 2016. Aquest programa es desenvolupa a través de l’aplicació SIVIO (el Sistema d’Informació per a la Detecció i Actuació enfront de la Violència de gènere), un sistema que permet elaborar un informe detallat sobre la situació de maltractament que viu la pacient.

Del total de casos que han donat positiu després de la seua valoració com a violència de gènere durant 2017, el 90,8% ha sigut considerat com a maltractament psicològic. Per la seua banda, un 46,6% s’ha valorat com a maltractament físic i en el 7% dels casos positius s’ha considerat maltractament sexual, uns percentatges que es mantenen estables respecte als de 2016. Cal assenyalar que els casos de maltractament psicològic engloben també els considerats com a maltractament físic i sexual, ja que es donen ambdues condicions en un mateix cas.

A més, s’ha incrementat el nombre d’informes mèdics, que també són parts de lesions, remesos pels professionals sanitaris, tant en atenció primària com des dels serveis d’urgència. Durant el passat any els professionals sanitaris van enviar 4.617 parts enfront dels 3.965 emesos en 2016.

Carmen Montón ha destacat la importància del crivell de violència de gènere: “Gràcies a aquest programa s’ha pogut detectar i abordar possibles episodis de violència de gènere i, sobretot, evitar futurs episodis de maltractament. L’increment d’informes remesos posa de manifest que s’estan complint els objectius de detecció i abordatge de la violència de gènere”.

Altres mesures enfront de la violència de gènere

El compromís permanent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública amb la violència de gènere es va ratificar en novembre de 2015 amb la declaració de tots els centres sanitaris com a ‘Espais segurs i lliures de violència de gènere’, amb l’objectiu de transmetre a les dones un missatge clar de confiança en el sistema sanitari i els seus professionals.

Aquesta iniciativa inclou mesures com l’elaboració d’una guia ràpida del protocol per a la detecció precoç de la violència de gènere, així com la distribució de fullets amb pautes d’autoavaluació per a promoure que les dones víctimes de violència física o psíquica demanen ajuda especialitzada.

A més, des de novembre de 2017 les treballadores en situació de violència de gènere poden sol·licitar la mobilitat de centre de treball a aquell que resulte més adequat per a la seua protecció o per a rebre l’atenció integral, siga en la mateixa o en diferent localitat, fins i tot d’una altra comunitat autònoma, de la qual venia prestant els seus serveis.

Aquest protocol d’actuació garanteix l’agilitat en el canvi de lloc de treball, la confidencialitat durant la carrera administrativa, i el compromís de minimitzar els efectes que tot açò produeix en les dones, mantenint les condicions retributives de la treballadora.

Comparteix

Icona de pantalla completa