L'AVE inaugural a Castelló arriba amb mitja hora de retard per una avaria en el canvi de via

El comboi en què viatjaven els presidents Mariano Rajoy i Ximo Puig ha quedat parat 22 minuts a Sagunt i ha arribat finalment a les 12.44, quan s'esperava que aplegara a les 12.12
/ València
22 gener 2018 01:00h
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, juntament amb el president de la Generalitat, Ximo Puig en l\'arribada de l\'AVE a Castelló

La nova connexió de ferrocarril d'Alta Velocitat (AVE) entre València i Castelló de la Plana es posarà en servei comercial per a viatgers aquest dimarts, després de la seua inauguració oficial aquest dilluns per part del president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Aquest primer trajecte de València a Castelló en què viatjava Rajoy no ha estat exempt de polèmica ja que el tren AVE –que no circula en aquest tram com qualsevol altre comboi d'alta velocitat– ha patit un retard de més de mitja hora, ja que s'esperava que arribara a les 12.12 hores i no ho ha fet fins a les 12.44.

El motiu d'aquest retard ha sigut una fallida en l'automatisme de canvi de via a l'altura de Sagunt, el que ha fet que el tren estiguera parat en aquest punt uns 25 minuts. Així, s'ha hagut de realitzar un canvi d'agulles per passar d'una via a una altra i un dels motors necessaris per realitzar aquest canvi s'ha avariat sense que es coneguen encara les causes. Durant aquest temps s'ha donat prioritat als rodalies que també esperaven a fer la seua marxa, per intentar minimitzar així els seus retards.

Des d'Adif han precisat que no es pot parlar d'un retard, atés que es tracta d'un tren inaugural i, per tant, "no té horari, sinó que està subjecte als requeriments del servei".

Rajoy: "L'AVE a Castelló estimularà el creixement econòmic"

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha celebrat l'arribada de l'AVE a Castelló i ha assegurat que "millorarà de manera notable la connectivitat amb Madrid i València i estimularà més el creixement econòmic, el nombre de viatgers i el de turistes".

El cap de l'executiu espanyol ha començat la seua intervenció amb una asseveració: "Als espanyols ens va bé quan viatgem junts en el mateix tren perquè arribem més lluny i amb aquest nou AVE, a més, reduïm distàncies". A més, ha apuntat que és una infraestructura "estratègica i una inversió productiva", que són les que tenen retorn social i econòmic "perquè contribueixen a la vertebració territorial, a la cohesió social i a la dinamització econòmica".

Puig: "Les infraestructures no han de ser partidistes"

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha aprofitat la visita del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a Castelló per a assenyalar que seria "intel·ligent per al país i honest amb els ciutadans" impulsar un gran acord sobre infraestructures estratègiques desitjable a tot l'estat espanyol. "Com a mínim, ho oferim i reclamem per a la Comunitat Valenciana", ha assenyalat.

Segons ha subratllat, les infraestructures "no han de ser partidistes, no saben de legislatures ni han d'orientar-se sota formulacions d'una òptica determinada". En aquests 40 anys de democràcia a l'estat espanyol i al País Valencià, ha afegit, "s'ha fet un salt extraordinari" en infraestructures, "però ha arribat el moment de millorar més l'eficiència i de planificar millor des de l'acord, fugint dels terminis curts, la improvisació o l'arbitrarietat".

Ha destacat que al País Valencià "estem fent els deures i creixent per sobre de la mitjana espanyola, liderant el creixement industrial, superant les xifres rècord de turistes i exportacions". El cap del Consell ha afegit que l'escenari "d'estabilitat, diàleg i honradesa" ha tornat a atraure la inversió al País Valencià, encara que "lamentablement" el "motor públic està gripat" i ha recordat que el Centre d'Estudis del BBVA ha xifrat el cost de la no inversió al País Valencià en mig punt del PIB.

Els partits qualifiquen com a "ridícula, estafa i desastre" la posada en marxa del tram ferroviari

El secretari general del PSPV a la demarcació de Castelló, Ernest Blanch, ha assegurat que l'arribada del president del govern, Mariano Rajoy, a Castelló a bord de l'AVE amb retard és "el colofó a sis anys de desastre absolut, d'un nyap darrere d'un altre i d'un monumental menyspreu cap a la gent de la província de Castelló, per la qual, és evident, no sent el més mínim respecte". Per la seua banda, el portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha afirmat que la inauguració oficial de l'AVE de Madrid a Castelló "no ha pogut ser més eloqüent i ha acabat protagonitzant un espantós ridícul en quedar-se l'AVE parat entre Castelló i València durant 20 minuts i deixant que un rodalia l'avançara".

Xavi del Señor, portaveu de Castelló en Moviment, ha reclamat que "aquest AVE arriba 11 anys després del que estava anunciat, perjudicarà el servei de Rodalies i altres serveis de mitja distància i no respon a les necessitats de la ciutat i de les nostres comarques". A més, la portaveu de Ciutadans a les Corts Valencianes, Mari Carmen Sánchez, ha manifestat que la línia d'Alta Velocitat "és una estafa que no aportarà cap millora ni per a la qualitat de vida ni per al benestar dels castellonencs".

next