Diari La Veu del País Valencià
Rajoy demana a Puig intercedir davant Sánchez perquè PP i PSOE arriben a un acord per al nou finançament autonòmic

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha insistit que per a traure avant el finançament autonòmic és “inexcusable” i “imprescindible” un acord entre PP i PSOE que li done la majoria parlamentària necessària. En aquest sentit, Rajoy li ha demanat al president de la Generalitat Valenciana, el socialista Ximo Puig, que faça tot el que puga per convéncer el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. “Li demane que faça tot quant estiga en les seues mans, perquè a més, i perdone la gosadia, sé que ho farà perquè el conec”, li ha dit Rajoy a Ximo Puig en l’acte d’inauguració de l’AVE entre Madrid i Castelló.

Prèviament, el dirigent autonòmic havia reivindicat davant el president del govern espanyol la reforma del sistema i Rajoy ha arreplegat el guant al final de la seua intervenció tot i que sense assumir cap compromís. Tot el contrari, ha llançat balons fora fiant qualsevol acord a un gran pacte estatal entre PP i PSOE. Com en moltes altres ocasions, ha recordat que el PP compta amb 137 diputats al Congrés i necessita d’altres partits per a sumar la majoria; per a aquest assumpte, ha reiterat, vol comptar amb el PSOE, com a líder de l’oposició i com a responsable de bona part de les comunitats que es veuran afectades per la reforma.

Rajoy ha justificat que si el govern espanyol no va reformar el sistema en la legislatura anterior, amb majoria absoluta del PP, va ser perquè la prioritat era “evitar la fallida d’Espanya” i que ara que vol abordar l’assumpte necessita sumar suports al Congrés. “Tinc tota la voluntat que es pot tenir, que és tota, per a intentar resoldre el tema”, s’ha compromés Rajoy davant Ximo Puig, per a demanar-li a continuació la seua col·laboració. “Cal fer un esforç al qual tant de bo se sumen tots, però és inexcusable i imprescindible un acord entre el PP i el PSOE”, ha dit Rajoy.

Puig: “amb l’infrafinançament cada dia que passa s’amplia la desigualtat en sanitat, educació i serveis socials”

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha apuntat aquest dilluns el seu desig de passar “de les paraules als fets” en matèria de finançament i ha ressaltat que “és urgent i necessari” que es complisca l’acord de la Conferència de Presidents que comportava l’aprovació del nou model “perquè el compromís existent perquè es produïra en 2017 no s’ha aconseguit i cada dia que transcorre suposa un desgast de la credibilitat i la cooperació entre les administracions públiques”.

Puig s’ha expressat així aprofitant la visita que ha realitzat aquest dilluns el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a Castelló per a inaugurar el nou tram de l’AVE. Segons ha assenyalat el cap del Consell, “cada dia que transcorre sense complir allò acordat és una ferida que amplia la desigualtat entre els espanyols en serveis fonamentals com la sanitat, l’educació, els serveis socials o la lluita contra l’atur”.

Per açò, ha plantejat a Rajoy que se supere la concepció radial de les infraestructures, però també de la política, i es recupere “la senda de la lleialtat institucional que sosté sempre l’acord com el millor instrument” perquè, ha dit, “només existeix una via de futur: la singularitat entre els territoris i la igualtat entre espanyols”. “Mai s’ha de castigar la lleialtat, que és com l’AVE, d’anada i tornada, i estic convençut que així serà”, ha conclòs

Comparteix

Icona de pantalla completa