Diari La Veu del País Valencià
Podem vol impulsar la implantació del SDDR als municipis

Beatriu Gascó i Verdier, portaveu de Medi Ambient de Podem a les Corts i Antonio Estañ, secretari general de la formació morada, han mantingut una reunió amb Manu Escrig, regidor d’Onda Sí Se Puede i Rafa Mercader, de Sí Se Puede Manises, per a estendre a altres municipis amb representació de candidatures del canvi una moció que sol·licita la implantació del Sistema de Dipòsit, Devolució i Tornada de Residus (SDDR), aprovat als seus respectius municipis. Aquest sistema, basat en la tornada “a la tenda” dels envasos usats a canvi d’una xicoteta quantitat de diners, s’empra amb èxit en molts països europeus i fins i tot va ser usat a l’estat espanyol en el passat.

“La moció per a recuperar el SDDR se’ns ocorre després del rebuig del PSPV i Compromís a incloure-ho en els pressupostos de la Generalitat del 2018”, ha explicat Rafa Mercader, regidor de Sí Se Puede Manises. “El que fem amb aquesta moció és sol·licitar a la Conselleria que engegue una llei autonòmica de residus que incloga el SDDR com a mesura de traçabilitat, conscienciació, creació d’ocupació, educació i implicació ciutadana en la defensa i conservació del medi ambient”.

Manu Escrig, regidor d’Onda Sí Se Puede, per la seua banda, ha precisat: “El SDDR suposa un estalvi per a les administracions, tant local com autonòmica, en la recollida, transport, tractament i neteja dels residus dipositats en els contenidors verds i grogs. Açò inclou envasos lleugers, llandes i botelles de vidre i plàstic de begudes que actualment s’introdueixen sense seleccionar-los”. “El SDDR aporta una traçabilitat que actualment no existeix, ja que d’aquesta manera pagaran als productors d’envasos i no assumiran els costos els ciutadans. A més, milloraríem la neteja dels nostres carrers i parcs, abaratiríem els costos en servei de neteja i fomentaríem el reciclatge entre la ciutadania”, remata Mercader.

El sistema SDDR, la implantació del qual ja va sol·licitar Podem en les negociacions dels últims pressupostos de la Generalitat, constitueix “un retorn millorat al sistema de tornada d’envasos a la tenda a canvi de diners que s’usava fa anys. Està implantat en molts països capdavanters en política econòmica i mediambiental i contribueix a la conscienciació del ciutadà que la brossa no és un residu, sinó un recurs, el preu del qual, gestió i comerç, necessita de la més absoluta transparència. Considerem, a més, que açò reduiria considerablement els costos de neteja dels ajuntaments i l’abandó d’envasos a la naturalesa, tan perjudicial per als nostres mars i llits d’aigua”, explica Beatriu Gascó i Verdier.

El SDDR s’utilitza en més de 40 regions del planeta i funciona amb èxit a Alemanya, Suècia, Dinamarca, Austràlia, el Canadà i alguns dels EUA d’Amèrica. Al País Valencià va ser una de les propostes de Podem en la negociació dels últims pressupostos, però el PSPV i Compromís la van retirar de la negociació “per pressions de les grans empreses del sector del reciclatge i després d’haver defensat la seua implantació en els seus programes electorals i mocions similars a aquesta fins a principis del 2017”, conclou Beatriu Gascó.

Comparteix

Icona de pantalla completa