Diari La Veu del País Valencià
Madrid inaugura platja a Castelló gràcies al nou servei d’AVE

Els diferents indrets del País Valencià estan cada vegada més a prop de Madrid. Els temps de viatge s’escurcen i Castelló es troba ja a menys de 3 hores de la capital de l’Estat. La durada encara està lluny del poc més d’hora i mitja que ocupa el trajecte a València, però no tant de les 2 hores i 16 minuts que suposa el viatge més ràpid en AVE a Alacant.

Els temps per a Castelló, ara sense transbordaments, són semblants als desplaçaments a Benidorm, Torrevella i Cullera, i menors que els necessaris per a arribar a Gandia i més enllà. Els radis entre Madrid i els diferents punts de la costa valenciana es redueixen mentre que la circumferència formada per eixos punts es manté fixa quan no s’eixampla. Parlem, és clar, de temps, la geometria del qual és molt més flexible que la de l’espai. O més concretament, d’espai-temps, un concepte on la posició de l’espectador és clau per a determinar les magnituds, d’ara endavant, per tant, relatives.

Així es va demostrar ahir quan es va veure com un nou pas endavant del Corredor Mediterrani –”un projecte d’Estat vital” per a Espanya, en paraules de Mariano Rajoy– és compatible amb un retard de fins a 12 minuts quan es compara el que tarda un Euromed a recórrer el trajecte entre Castelló i València (38 minuts) amb el que li pot costar a un AVE (50 minuts).

  • Mariano Rajoy.”Als espanyols ens va bé quan viatgem al mateix tren”.

Des de la talaia

“Als espanyols ens va bé quan anem al mateix tren”, va anunciar a l’andana de Castelló el president del govern espanyol. Perquè el nou servei “connecta territoris” i, per tant, és una “aposta per Espanya”. En concret de 178 milions, el que ha costat la instal·lació del tercer fil en una de les dues vies preexistents; la dreta fins a Sagunt, a València estant, i l’esquerra entre la capital del Camp de Morvedre i la de la Plana Alta.

Aquesta inversió permet que els combois d’AVE transiten per ample internacional, una via d’ample ibèric. No permet, però, més velocitat entre València i Castelló. De fet, una de les raons de l’augment del temps del trajecte és que el canvi de via a Sagunt (de l’esquerra a la dreta) obliga a reduir molt la marxa. Al tren inaugural de dilluns la frenada va ser total perquè el mecanisme es va avariar. La fallada d’un dels 8 motors amb què funciona va propiciar l’escena més memorable de la històrica jornada, amb un AVE aturat entre els tarongers de Sagunt i avançat per un tren de rodalia.

L’entrebanc no hauria de passar d’una anècdota que va allargar 19 minuts el trajecte dels prohoms polítics i empresarials, acompanyats pels periodistes, fins a Castelló. La categoria es va fer visible als discursos antitètics de Mariano Rajoy i Ximo Puig a la carpa preparada per Adif a l’estació castellonenca.

Memorial de greuges

El president de la Generalitat va recopilar els greuges valencians en un memorial recitat, ara sí, en públic i amb la presència de l’interlocutor principal. El ferrocarril de rodalia, la connexió amb els territoris de la ribera mediterrània i amb Europa, la comunicació entre les ciutats valencianes i la reforma del finançament van teixir un discurs reivindicatiu amb referències més o menys ignotes per a Mariano Rajoy, amb l’apel·lació ja secular a l’Eix Mediterrani d’Ignasi Villalonga, amb d’altres més properes al polític gallec com ara l’alé regeneracionista de José Ortega y Gasset.

Puig va comunicar a Rajoy que Espanya serà federal o no serà “real” i el va comminar a deixar de banda la “concepció radial” i el “centralisme” en “infraestructures, política i economia”. Rajoy, impertèrrit, va respondre que el finançament no depén d’ell perquè “només” representa “137 diputats” i cal un “acord amb el PSOE” i, en conseqüència, el concurs actiu de Puig per a construir-lo.

Torne-hi vosté demà

Abans havia tingut temps de parlar de “bitllets d’avió” venuts i de recrear-se en el seu lapsus amb una temprança filla del costum. Pel que fa a les infraestructures, Rajoy va recordar que la inversió en el tercer fil ha suposat 178 milions. Tot seguit va aportar dues xifres més: els 1.170 milions amb què s’ha pressupostat la nova plataforma d’AVE entre Castelló i València i els 800 milions que costarà el túnel que ha de travessar València. En total, doncs, 1.970 milions, l’única xifra certa que convertiria el servei ahir inaugurat en un tren d’alta velocitat i que retallaria el temps de viatge entre les dues ciutats.

Que es tracta d’una promesa va quedar clar en el comiat presidencial: “Senyores i senyors. És un honor estar ací amb tots vostés. Els agraïsc la seua presència. Intentarem seguir complint amb vostés, que són espanyols, com quaranta i escaig milions de persones”.

Comparteix

Icona de pantalla completa