La venda d'uns terrenys de Terra Mítica financia les obres del Centre Cultural de Benidorm

El Consell destinarà 11 milions per a concloure la segona fase de l'edifici, que va tindre una inversió de 19 milions durant els governs del PP però la construcció del qual es va paralitzar per falta de fons
/ València
23 gener 2018 01:00h

Les obres que permetran acabar el Centre Cultural de Benidorm es reprendran després d'un lustre paralitzades per falta de liquiditat als comptes dels governs del PP. Aquest dimarts, el president de la Generalitat ha anunciat que la venda d'uns terrenys propers a Terra Mítica permetran sufragar la inversió després que, a través de la Societat de Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana (SPTCV), s'haja aprovat un canvi en el protocol que tenia subscrit la SPTCV amb el consistori presidit pel popular Antonio Pérez.

La primera fase va tindre una inversió de 19 milions d'euros, mentre que en la segona fase la Generalitat destinarà un pressupost d'11 milions d'euros que permetrà "desembossar", dos anys després, la situació d'un projecte "important" per a dinamitzar la vida cultural i social de Benidorm, tal com ha destacat Puig després de reunir-se amb membres del consell d'administració de la SPTCV; el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, i l'alcalde de la ciutat.

Les obres podran escometre's, tal com ha explicat Puig, gràcies als fons obtinguts mitjançant la subhasta pública de parcel·les situades a l'entorn de Terra Mítica, un procediment que el Consell va acordar el passat mes de setembre amb l'objectiu de "substanciar" uns actius que mancaven de valor estratègic per a la Generalitat. La venda ha generat una quantitat total que supera els 24 milions d'euros, a la qual cal afegir el cobrament de diverses quantitats, per valor de 3,4 milions d'euros, que les empreses establides en l'àmbit devien al govern valencià des de fa anys i que han hagut de saldar per a concórrer a la subhasta. 

En total, el procediment ha suposat un ingrés de 27 milions d'euros, que, a través de la SPTCV, ha contribuït per tant a "millorar" la situació econòmica del govern valencià, a més de permetre "tancar un projecte que va tindre interés per a la Generalitat en el seu moment però que ha generat un dèficit estructural de més de 80 milions i que va suposar una inversió de més de 223 milions", ha recordat Puig.

Per altra banda, el cap del Consell ha avançat que la Generalitat ha reservat una de les nou parcel·les que conformaven els lots de la subhasta, l'extensió de la qual és de 750.000 metres quadrats, atés que "el consell d'administració de la SPTCV ha considerat que podria tindre valor estratègic a mitjà termini per a algun tipus de projecte que poguera implementar la Generalitat". 

Orientat a la cultura musical 

Tal com ha afirmat el president, la gestió realitzada per a reprendre les obres del Centre Cultural de Benidorm ha permés "eixir de la situació de paràlisi i no dilapidar el treball realitzat prèviament" en aquest projecte. Es tracta –ha dit– d'un espai que contribuirà a millorar la façana urbana de la localitat, que constitueix "un element fonamental de la projecció de la Comunitat Valenciana". 

Així mateix, s'ha mostrat convençut que les obres d'aquesta segona fase podran començar "al més prompte possible" i que, en un termini "màxim" de 15 mesos, els ciutadans de Benidorm puguen gaudir d'un centre "que tindrà un vessant fonamental pel que fa a la cultura musical, un patrimoni molt especial de tots els valencians i valencianes".

El conveni, que segons ha detallat Puig compta amb el vistiplau del Consell Jurídic Consultiu, implica que la ciutat comptarà amb una sala amb capacitat per a 500 persones que anirà destinada a acollir activitats culturals o de congressos i amb un conservatori. El projecte preveu també, segons ha afegit, el tancament de l'edifici.

next