Cultura defensa la retirada de la Creu dels Caiguts de Callosa de Segura

La permanència d'aquest símbol incompleix la Llei de Memòria Democràtica del País Valencià perquè es tracta d'un element d'exaltació de la Guerra Civil i la dictadura
/ València
23 gener 2018 01:00h
La Creu dels Caiguts és, a més, un element dissonant i impropi a l\'entorn del BIC de l\'Església de sant Martí

La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport dóna suport a l'Ajuntament de Callosa de Segura perquè retire la Creu dels Caiguts. La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha visitat la localitat, on s'ha entrevistat amb l'alcalde, Fran Macià, per a abordar assumptes sobre el patrimoni cultural del municipi.

En un comunicat, la Generalitat ha recordat que un dels temes pendents és la retirada de la Creu dels Caiguts de la plaça d'Espanya, que se situa a l'entorn de protecció de l'Església parroquial de sant Martí. La seua retirada compliria amb la Llei de Memòria Històrica perquè es tracta d'un element d'exaltació de la Guerra Civil i la dictadura. A més, la Creu dels Caiguts impedeix l'adequada visualització de l'església que és Bé d'Interés Cultural.

Carmen Amoraga ha manifestat que "tant els informes de patrimoni i justícia com el de la Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana avalen la retirada de la Creu dels Caiguts, que, a més, és un element dissonant i impropi a l'entorn del BIC de l'església".

La Direcció general de Cultura i Patrimoni va autoritzar la retirada d'aquesta creu el passat mes de març, ja que incideix negativament sobre el BIC i recomanava també la retirada d'altres elements impropis, com ara el cablejat elèctric que creua l'espai públic i, particularment, els fanals de braç i la de la fornícula situats en la façana.

Amb la visita, la directora general ha volgut "donar suport institucionalment i felicitar personalment l'alcalde de Callosa de Segura i l'equip de govern per la seua implicació en la reparació d'aquest greuge històric que ha generat tant de sofriment en tantes persones durant tant de temps".

La Generalitat va aprovar al novembre de 2017 la Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència de la Comunitat Valenciana l'objectiu de la qual és promoure els valors democràtics mitjançant el record i l'homenatge als qui van patir les conseqüències del conflicte bèl·lic i de la dictadura franquista, sense revengismes i amb l'ànim de recuperar per a totes les víctimes tres drets fonamentals: el dret a la veritat, el dret a la justícia i el dret a la memòria

next