Diari La Veu del País Valencià
Les Corts aproven l’assumpció del deute de Fira València i IFA

El ple de les Corts ha aprovat aquest dimecres, amb els vots a favor del PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans i l’abstenció del PP, la convalidació del decret llei que habilita els procediments i autoritzacions necessàries perquè la Generalitat assumisca el deute financer de 480,81 milions d’euros de Fira València i de 45,59 milions de la Institució Firal Alacantina (IFA) amb l’objectiu de portar a terme el seu procés de reestructuració.

Aquest decret forma part d’una de les obligacions que va adquirir la Conselleria d’Hisenda en el protocol d’intencions que l’Ajuntament de València, la Generalitat i la institució firal valenciana van signar per a iniciar la reestructuració del recinte. Així mateix, el departament d’Economia es va comprometre a modificar, a través d’un altre decret llei, el marc normatiu autonòmic perquè la Generalitat tinga la competència de promoció de les fires comercials oficials com a serveis d’interés general autonòmic. Aquesta iniciativa serà debatuda aquest dijous a les Corts.

En la seua intervenció, el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha explicat que el Consell va heretar una situació “insostenible” tant en Fira València com en IFA amb “greus dificultats de funcionament i model de gestió” que no generava els recursos necessaris “ni per a mantenir les seues infraestructures”. Per açò, ha remarcat que és “urgent” cometre un procés de regulació del deute i de reestructuració dels recintes que millore les perspectives de generar recursos. “Cal tenir a punt al més prompte possible un nou model firal que permeta obtenir un millor rendiment”, ha reivindicat per a assenyalar que la millor forma per a aconseguir-ho és una fórmula de societat de capital mixt.

Atenent al contingut del decret llei aprovat aquest dimecres, en el cas de Fira València, la Generalitat se subrogarà en el deute financer contret per l’entitat per a finançar les infraestructures del Pla de Modernització subscrit en 2001, que ascendeix a 296,13 milions, i de l’Ampliació del Pla de Modernització subscrit en 2004 per un import de 180,16 milions. Finalment, també se subrogarà en el deute financer vinculat a l’activitat ordinària de Fira València, que ascendeix a 4,52 milions. En total, la subrogació del deute vinculat a Fira València ascendirà a 480,81 milions d’euros.

En el cas d’IFA, la Generalitat assumirà el deute destinat a finançar el projecte d’ampliació d’infraestructures avalat per l’IVF en 2005 per un import de 45,59 milions.

Durant el debat, el diputat de Cs Antonio Woodward ha indicat que és un decret que arriba “tard” perquè han passat dos anys des que l’actual Consell va arribar al govern i “la bola s’ha fet més gran sense posar remei”. “Han sigut anys d’inacció, perduts i malgastats”, ha lamentat per a assenyalar, no obstant açò, que aquest decret és “necessari”. Des de Podem, el parlamentari Josep Almeria ha defensat que la convalidació de la norma suposa “passar pàgina d’una etapa negra” i permet un “futur amb garanties”, mentre que Mireia Mollà de Compromís ha defensat que la iniciativa permetrà que les fires siguen “eines útils per a la societat valenciana”

Per la seua banda, José Muñoz del PSPV ha lamentat que “no estiga judicialitzada” la “corrupció” que va haver-hi en Fira València, on va haver-hi “regals i menjars a familiars i polítics sense justificar” com, al seu parer, ha quedat de manifest en la comissió de recerca de les Corts que investiga la gestió als recintes firals del País Valencià. Muñoz ha assenyalat que el recinte firal valencià va ser utilitzat per l’anterior Consell del PP i pels gestors com un “pou sense fons on campava la corrupció”, per la qual cosa ha destacat el treball de l’actual govern valencià per a retornar el recinte als valencians.

Referent a açò, Fernando Pastor del PP ha defensat que les ampliacions de les fires es van fer sense que s’alçara “cap veu” en aquell moment perquè “atenien a la demanda del sector” en un moment d’expansió dels seus competidors i ha acusat Muñoz d'”embarrar i mentir” sobre Fira València. Respecte al decret, ha considerat que arriba tard, que no inclou l’informe de la Intervenció i que deixa el recinte d’Alacant “mal parat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa