Diari La Veu del País Valencià
Rambla descarrega en Costa la responsabilitat dels pagaments de les campanyes del PPCV

L’exvicepresident de la Generalitat Valenciana Vicente Rambla s’ha desvinculat aquest dimecres de qualsevol responsabilitat econòmica en les campanyes de les eleccions autonòmiques i municipals de 2007, per a les quals va ser contractada l’empresa vinculada a la trama Gürtel, Orange Market, i que ell va coordinar. Així mateix, ha negat tindre coneixement de l’ordre que els actes electorals havien de ser sufragats per empresaris.

Abans de començar a declarar en el judici pel presumpte finançament il·legal del PP valencià, Rambla ha afirmat que no té intenció de “contar la meua pel·lícula”, sinó d’aclarir la documentació que ara mateix s’està investigant. L’exvicepresident, que s’enfronta a sis anys i mig de presó per dos delictes electorals i falsedat en document mercantil, ha sigut el primer dels acusats en aquest judici que no ha reconegut els fets dels quals se’ls acusa.

Pel que fa a la seua tasca com a coordinador de campanya, ha eludit la seua responsabilitat en matèria econòmica llegint, en dues ocasions, un paràgraf de la declaració com a testimoni del president del govern, Mariano Rajoy, en el judici per la primera època de la trama Gürtel (1999-2005), en el qual va destacar que el vicepresident només s’encarregava de la “part política”. Ha insistit, a més, que desconeixia els límits de despesa en campanya.

“No vaig tindre absolutament res a veure amb els pagaments” dels actes electorals, ha emfatitzat. “Si jo haguera fet els pagaments, hauria eixit aquest nyap de campanya que estem veient?”, s’ha preguntat.

La fiscal Myriam Segura ha preguntat si coneixia la instrucció donada a la trama Gürtel perquè facturaren els serveis prestats en els actes de campanya a empresaris, a la qual cosa Rambla ha contestat amb un “rotundament no”. En aquest sentit, ni tan sols ha sigut preguntat pel nom de la persona que va donar aquesta ordre.

El líder de la trama Gürtel, Francisco Correa, i el seu número dos, Pablo Crespo, van confessar que Costa va ser el que els va donar aquesta indicació de cobrar a “determinats empresaris” els actes electorals. Va ser el responsable d’Orange Market, Álvaro Pérez ‘El bigotes’, qui va revelar que la decisió de finançar-se d’aquesta manera va ser de l’expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps, fet que ha corroborat aquest dimecres per Costa.

“M’he dedicat sempre a la gestió del govern i una vegada em demanen que m’acoste al partit a ajudar i miren en quina m’he vist clavat. Jo vaig, ajude, i me’n torne a ma casa”, ha lamentat. L’advocat de l’Estat, Edmundo Bal, li ha demanat que precise una qüestió que va eixir durant la declaració de ‘El Bigotes’ sobre que ell va designar un empresari perquè pagara les tanques publicitàries en què es promocionava a Alberto Fabra com a candidat a l’Alcaldia de Castelló. “Amb tot el respecte a l’Advocacia de l’Estat”, Rambla ha contestat que això no és el que ell va escoltar; no obstant això, ha assenyalat que l’acusació no és certa.

També ha explicat que quan a ell se’l va nomenar encarregat d’organitzar les campanyes electorals, Orange Market ja estava treballant amb el PP de la Generalitat Valenciana. “Orange Market és l’empresa de capçalera del partit”, feia el que ordenaven Camps i Ricardo Costa des de novembre de 2004, ha recalcat. És més, ha subratllat que Costa “era la persona que tenia tot el pes dins del partit. Per les circumstàncies que foren, era públic i notori”. El seu company de partit era qui parlava amb Crespo i Pérez perquè era l'”embut, la persona que calia passar per a tenir la interlocució”.

Rambla ha precisat que les campanyes autonòmiques eren coordinades al costat de la seu nacional del PP perquè el missatge en totes les demarcacions era “similar”. No obstant açò, després, els partits de cada autonomia donaven els seus “tocs” per a personalitzar-la i ha ironitzat que si “fora per Camps” s’haurien posat moltes més tanques publicitàries de les que hi havia.

Rambla ha indicat que va nomenar un equip de campanya que estava integrat, entre d’altres, per Juan Cotino, Gerardo Camps, Ricardo Costa, Víctor Campos (exvicepresident de la Generalitat Valenciana), la senadora Adela Pedrosa (exsecretaria general dels populars valencians), l’eurodiputat Esteban González Pons, que es va encarregar de la coordinació de tots els candidats autonòmics, o l’actual vicepresident segon de les Corts, Alejandro Font de Mora.

Preguntat per Anticorrupció sobre el deute que tenia el PP valencià amb Orange Market de 141.000 euros en temes de comunicació, s’ha desentés dient que suposa que és heretada de l’anterior vicepresident del govern regional, Víctor Campos. Ha assenyalat que aquesta xifra, segons consta en les anotacions de l’empresa de la Gürtel, corresponia a “V. C.”, que ‘El Bigotes’ va identificar amb Campos i a “R. C.”, que segons l’acusat és Costa. “I de sobte la ‘V. C.’ canvia i es posa ‘V. R.’, que alguns diuen que és Vicente Rambla”, ha dit.

Finalment, sobre altres acusats ha emfatitzat que ‘El Bigotes’ tenia “facilitat per a entrar en les conselleries valencianes”. En aquesta línia, ha recordat que les adjudicacions a Orange Market són objecte d’una altra peça del procediment sobre la trama Gürtel que encara està pendent de jutjar.

També ha volgut deixar “damunt de la taula” que l’extesorera del PP valencià Yolanda García Santos és l'”única que no ha nomenat” Costa en la seua “dissertació”. Sobre aquest últim, ha dit que no hi ha “sintonia cap” i que després de la campanya electoral de 2007 van tallar la relació.

Comparteix

Icona de pantalla completa