Diari La Veu del País Valencià
La Fiscalia estudiarà si investiga Camps després de la confessió de Costa

La Fiscalia Anticorrupció estudiarà, en acabar el judici del cas Gürtel que s’està celebrant a l’Audiència Nacional, si investiga l’expresident de la Generalitat Valenciana i del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) Francisco Camps després de la confessió de l’exsecretari general del partit valencià Ricardo Costa, qui va apuntar directament a Camps com la persona responsable de decidir la contractació amb l’empresa vinculada a la trama Orange Market.

El ministeri públic s’esperarà a la conclusió de la vista, que va arrancar fa una setmana, per a poder valorar la prova practicada i la transcendència de les declaracions fetes per Ricardo Costa en al·lusió a Camps, segons fonts de Fiscalia.

L’exsecretari general va apuntar en la sessió d’aquest dimecres que va ser Camps qui va decidir contractar amb Orange Market per a organitzar els actes de campanya de les eleccions autonòmiques i municipals de 2007 i les generals de 2008 i que aquestos es finançaren en part amb “diners negres”.

En aquesta línia, també el responsable d’Orange Market, Álvaro Pérez ‘El Bigotes’, va advertir en el judici que Camps era la persona que va donar l’ordre a Costa perquè la trama facturara els actes de campanya a altres empresaris, i el número dos, Pablo Crespo, va arribar a afirmar que Pérez feia “gestions directes o indirectes” amb l’excap del Consell.

Després d’aquestes revelacions, segons han apuntat juristes consultats per Europa Press, Camps podria enfrontar-se a una investigació dins del cas Gürtel per un presumpte delicte de malversació de cabals públics, que no hauria prescrit, ja que haurien d’haver transcorregut 15 anys des que es van cometre els fets, que es remunten a 2007 i 2008.

Així ho preveu l’article 432.2 del Codi Penal, que recull una pena d’inhabilitació per malversar de 10 a 20 anys quan el dany causat al servei públic supere els 50.000 euros, requisit que en aquest cas es compliria. I sobre la prescripció d’aquest delicte, l’article 131 indica que serà de 15 anys quan la pena màxima assenyalada per la llei siga inhabilitació per més de 10. Això significaria que el delicte suposadament comés per Camps com a autoritat o funcionari públic estaria actiu, han apuntat les mateixes fonts.

La investigació per aquest delicte se centraria a esbrinar si Camps va adjudicar contractes a empresaris o va ordenar l’adjudicació dels mateixos a canvi que aquests aportaren diners per a finançar al PPCV que ell dirigia.

Les mateixes fonts descarten que se li puga obrir a Camps una peça per un delicte electoral, que hauria prescrit als cinc anys, o de suborn que, en principi, hauria de comportar un enriquiment personal al qual en aquest cas no s’ha al·ludit, ja que Costa va afirmar ahir que va rebutjar que el partit abonara una factura a Orange Market de 20.000 euros per a pagar uns vestits de l’excap del Consell.

Camps està citat per a declarar en qualitat de testimoni, a petició de les defenses, el pròxim 7 de març, per les presumptes irregularitats en Gürtel, en un judici que està previst que concloga el 6 d’abril si no hi ha variacions al calendari.

Causes a València

La confessió de Costa al judici de Gürtel també podria complicar la situació judicial de Camps a València, on se l’investiga per presumptes irregularitats en la gestió de la Fórmula 1, dins de la coneguda com a causa de Valmor.

Segons han recordat fonts judicials, el magnat de la Fórmula 1 Bernie Ecclestone va supeditar el Gran Premi d’Europa a València al fet que Camps fóra triat president en les eleccions autonòmiques de 2007. Si el triomf de l’excap del Consell es posa en dubte per una presumpta actuació irregular, açò podria perjudicar-lo en la seua posició en aquesta causa.

D’altra banda, a Camps se l’ha nomenat en la investigació del cas Imelsa, en concret, en la peça sobre presumptes adjudicacions irregulars de l’empresa pública Construccions i Infraestructures Educatives de la Generalitat Valenciana (Ciegsa). En concret, un informe de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil sostenia que l’excap del Consell “tindria en gran part coneixement dels fets” relacionats amb un presumpte finançament irregular tant del PPCV com del PP a nivell de la demarcació.

En aquest procediment Camps no està investigat i ni tan sols ha sigut citat a declarar en qualitat de testimoni, però les revelacions de Gürtel podrien afectar la seua situació en el cas que alguns processaments a Madrid volgueren mantenir les seues acusacions contra Camps si declararen com a testimonis a Imelsa.

Comparteix

Icona de pantalla completa