Diari La Veu del País Valencià
L’extresorera del PPCV, al judici de Gürtel: Jo no sé interpretar un balanç

L’extresorera del PPCV Yolanda García Santos ha destacat davant el jutge de l’Audiència Nacional José María Vázquez Honrubia, encarregat de jutjar les 19 persones acusades d’haver participat en el presumpte finançament il·legal de la formació política regional, que el càrrec que va exercir era merament polític, sense atribucions “financeres, comptables ni econòmiques”.

Durant la seua declaració, ha explicat que ella no té formació comptable ni financera i que simplement va desenvolupar tasques de gerent quan la també acusada Cristina Ibáñez va estar de baixa per maternitat. El fiscal anticorrupció Carlos Alba li ha mostrat diversos extractes del banc i García ha emfatitzat que no sap com “interpretar açò, el balanç o com es diga”.

García, que només s’enfronta a sis mesos de presó per un delicte electoral, ha concretat que en aquest breu temps durant el qual va ser gerent va elaborar els talons que l’exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa i l’exsecretari d’Organització David Serra li demanaven. “Si a mi les persones que tenien signatura em deien que fera un taló per a aquesta empresa o persona, jo el feia, els el passava i el signaven”, ha dit.

Paper d’auxiliar administratiu

“En aquell moment de la substitució vaig fer el paper d’auxiliar administratiu”, perquè Cristina Ibáñez “va arribar a temps” per a fer els treballs de comptabilitat, ha indicat. “Quan vaig ser tresorera no vaig fer funcions de comptabilitat, ni revisava res, ni ningú em va dir res, mai em van donar ni em van delegar funcions”, ha afegit.

“Mai hauria acceptat ser tresorera si no em diuen que és un càrrec polític que ni té funcions encomanades; hi ha una gerent contractada per a açò”, ha precisat per a justificar la seua ignorància en temes comptables. “I si les haguera tingut –les funcions– en temes econòmics, els assegure que no les hauria agafat”, ha subratllat.

“Jo em dic tresorera com podria dir-me vocal d’alguna cosa”, ha assenyalat dient que la seua funció era “buida” i que ni tan sols havia de “supervisar” a Ibáñez. Davant aquestes afirmacions, el jutge José María Vázquez Honrubia ha arribat a bromejar sobre el “bon treball” que ha tingut.

El fiscal també ha volgut conéixer el motiu pel qual va ser triada tresorera dels populars valencians, a la qual cosa García ha respost que açò “se li hauria de preguntar al senyor Costa”. De fet, ha relatat que “abans” que ella ocupara aquest càrrec “no hi havia tresorer”: “Als Estatuts només apareix el tresorer nacional, no el regional. Quan jo deixe de ser-ho, ací s’incorpora en els estatuts regionals la figura del tresorer regional”, ha postil·lat.

García ha negat conéixer el sistema de finançament il·legal de la formació política regional basat en el fet que empresaris pagaren a Orange Market els actes de campanya de les eleccions municipals i autonòmiques de 2007 i de les generals de 2008. “No sabia res d’aquell sistema de pagament, a mi ningú em va informar, ni em va comunicar, ni em va dir res”, ha destacat.

Factura de 100.000 euros

L’interrogatori a García s’ha centrat en una factura d’Orange Market emesa en febrer de 2009 al PP valencià per la quantia de 100.000 euros. Segons ha dit l’extresorera, no recorda haver vist eixa factura encara que coneix aquest deute.

Després d’escoltar diverses converses telefòniques, ha explicat que es va posar en contacte, a petició de Costa, que no va donar “moltes explicacions”, amb el responsable d’Orange Market, Álvaro Pérez ‘El Bigotes’, per a poder parlar d’una factura de 100.000 euros amb la qual hi havia “problemes”. García va quedar amb l’empresari perquè li donara aquesta factura pels serveis prestats i ella va poder lliurar-li el xec amb aquesta quantitat

“Era una mera transmissora, no vaig tindre res a veure”, ha agregat, alhora que ha aclarit que el lliurament del xec tenia pensat fer-lo ella per a fer-li un favor a Serra, a qui ha comparat amb Pepito Grillo per com d’escrupolós era a l’hora de verificar les factures, ja que estaria per aquelles dates a València.

També ha recordat que ella va ser diputada del grup popular a les Corts Valencianes i, per açò, sap que Orange Market va realitzar treballs per a aquest. No obstant açò, ha recalcat que no va ser tresorera dels parlamentaris i per tant no podia donar detalls.

Finalment, ha dit que Orange Market mai li va reclamar res, però ha reconegut que Pérez, “alguna vegada”, li “va plorar en el sentit que li devien diners”.

Últimes declaracions

El judici es reprén dimecres que ve 7 de febrer amb les declaracions del l’exvicesecretari d’Organització i exdiputat regional David Serra, per al qual Fiscalia demana set anys i nou mesos de presó, i de l’assessor financer de Francisco Correa, Ramón Blanco Balín, que s’enfronta a 15 anys de presó.

Amb aquestes dues declaracions conclourà l’interrogatori als 19 acusats i es donarà pas als testificals. Un dels més esperats és el de l’expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps, després que el seu nom haja sigut esmentat en diverses ocasions com a responsable de la caixa B del PP valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa