Diari La Veu del País Valencià
AE-Agró exigeix la derogació del Pla d’Acció Territorial Forestal
RedactaVeu / València
AE-Agró ha anunciat que si la Generalitat Valenciana no atén la seua petició de derogar el Patfor, denunciarà davant la Unió Europea aquest Pla d’Acció Territorial Forestal (el qual bàsicament fomenta l’extracció massiva de la biomassa forestal) “no respecta el principi comunitari bàsic de la preservació de la biodiversitat, l’equilibri i la sostenibilitat dels sistemes naturals”, adverteix Agró en un comunicat difós aquesta mateixa vesprada.
Tal i com va denunciar la Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró en les seues al·legacions al Pla d’Acció Territorial Forestal (Patfor), promulgat pel Decret 58/2013, de 3 de maig, del Consell, aquest pla “afectarà negativament els espais que formen part de la Xarxa Natura 2000 i a altres paratges protegits del País Valencià”.
Segons l’entitat ecologista, el Patfor “promou l’extracció massiva, extensiva i no selectiva de la biomassa dels nostres boscos, sense que s’estableixen garanties perquè sols s’utilitze biomassa residual”. Aquest concepte desapareix del text del pla, malgrat ser un element essencial dels objectius del projecte europeu Proforbiomed, a partir del qual el Partfor pretén accedir a les ajudes i subvencions de la Unió Europea per a fer rendible econòmicament l’activitat.
Extracció de biomassa sense garanties
Per a AE-Agró, l’extracció de biomassa a gran escala i sense garanties mediambientals, tal i com la planteja el Patfor, potenciarà els processos erosius i el risc de desertificació, que es voran incrementats per l’ús de maquinària pesant. A més a més, implicarà una elevada degradació paisatgística i ecològica que posarà en perill els valors que actualment impulsen moltes activitats econòmiques en l’àmbit rural, i beneficiarà només unes poques empreses que una vegada esgotats els recursos desapareixeran. Per descomptat, la tala massiva de vegetació afectarà greument la biodiversitat del territori forestal valencià, que també es veurà perjudicada per la plantació extensiva d’espècies arbòries exòtiques.
Un pla “incitador” dels incendis forestals
Pel que respecta als incendis forestals, el Patfor, “lluny de prevenir-los, contempla l’extracció de vegetació cremada”, segons denuncia Agró. Aquesta possibilitat, “a més de comprometre la regeneració dels ecosistemes afectats pel foc i les subvencions previstes, suposa un incentiu per a afavorir els incendis intencionats”.
Per a Agró també resulta completament “incongruent” que entre les justificacions del pla es diga que “l’extracció de biomassa ajudarà a la lluita contra el canvi climàtic i la contaminació, ja que l’impacte serà precisament el contrari, atés que els boscos són grans absorbidors de CO2 i moderadors del clima i del règim de pluges”.
Fins i tot, l’ús com a combustible de la biomassa, de forma massiva i no controlada conforme contempla aquest pla, fa que aquest recurs perda la consideració de font d’energia renovable.
Vulneració en matèria forestal i mediambiental
Tots aquests impactes suposen per a AE Agró, una “clara contradicció” amb la Llei Forestal valenciana, que teòricament desenvolupa el Patfor, un pla que en la pràctica també representa una flagrant vulneració de la normativa estatal i europea en matèria forestal i mediambiental.
Pel que respecta a l’ordenament jurídic estatal, el Patfor incompleix la Llei Forestal de l’Estat espanyol, l’Estatut d’Autonomia i l’article 45 de la Constitució Espanyola, que ordena expressament que “els poders públics vetllaran per la utilització racional de tots els recursos naturals amb la finalitat de protegir i millorar la qualitat de vida i defensar i restaurar el medi ambient recolzant-se en la indispensable solidaritat col·lectiva”.
Pel que fa a l’ordenament europeu, el Patfor infringeix fins a tres reglaments i dos directives, segons Agró. Concretament, el reglament relatiu a la protecció dels boscos comunitaris contra els incendis (CEE NÚM.2158/92, de 23 de juliol), el de règim d’ajuda comunitària a les mesures forestals en l’agricultura (CEE NÚM. 2080/92, del Consell, de 30 de juny de 1992) i el reglament que estableix les normes de desenvolupament relatives a l’acció de desenvolupament i aprofitament dels boscos en zones rurals (CEE NÚM. 610/89 del Consell, de 29 de maig de 1989).
Les dos directives que vulnera són la 992/43/CEE del Consell, del 21 de maig de 1992 relativa a la conservació dels hàbitats naturals i de la fauna i flora silvestre i la 2009/28/CEE, del Parlament Europeu i del Consell de 23 d’abril, relativa a l’ús d’energia procedent de fonts renovables.
Segons el col·lectiu ecologista, tota aquesta normativa, tant la valenciana, com l’estatal i l’europea, té en comú un principi, el de la preservació de la biodiversitat, de l’equilibri i la sostenibilitat dels sistemes naturals “que el PATFOR no contempla en cap moment”, per a permetre així l’extracció a gran escala de la biomassa forestal sense cap tipus de garantia mediambiental que evite danys irreversibles en les nostres muntanyes i serres, expliquen en el comunicat.
AE-Agró ha exigit a la Generalitat Valenciana que derogue el PATFOR o que, en tot cas, es modifique per a adaptar-lo a l’ordenament jurídic valencià, estatal i europeu. En cas contrari, AE-Agró ja ha advertit al Consell que presentarà una denúncia davant la Unió Europea per l’incompliment manifest dels esmentats reglaments i directives comunitàries.

Comparteix

Icona de pantalla completa