Diari La Veu del País Valencià
València tindrà un supermercat de producte local gestionat pels consumidors

La procedència dels aliments importa, l’interés per l’alimentació creix, puja el consum de productes ecològics, l’hàbit de menjar variat i equilibrat augmenta i, per contra, cau el costum de menjar productes fàcils i ràpids de preparar. Aquestes són algunes de les principals conclusions que s’extrauen de l’últim Informe de Consum de l’Alimentació a Espanya que el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient ha realitzat l’any 2016.

Les dades evidencien el que pot suposar el principi de l’obsolescència del model alimentari predominant fins ara, és a dir, aquell basat en productes globals o extralocals, transformats mitjançant processos artificials i additus i en què l’estandardització i la industrialització són el modus operandi generalitzat.

Així, no és estrany que, durant els darrers anys amb més intensitat, hagen anat sorgint alternatives a l’esmentat paradigma alimentari. Hi ha els horts comunitaris, botigues especialitzades, les cooperatives de consumidors, la venda directa en finca o mercat, els grups de consum i les cooperatives amb botiga, entre d’altres.

Aquesta última és la proposta de Som Alimentació. Crear un espai a la ciutat de València per a la venda directa i assequible de productes ecològics, produïts de manera sostenible i local mitjançant la fórmula de supermercat cooperatiu i col·laboratiu. L’origen d’aquest projecte rau en la idea de tornar-li a l’alimentació la centralitat que li pertoca com a element transversal de molts dels àmbits de la vida col·lectiva i personal. Ara la botiga del carrer Maximiliano Thous està a punt de veure la llum. La inauguració està prevista per al 19 de maig.

Fernando Navalón, vicepresident de la cooperativa, explica que des del col·lectiu creuen que “l’alimentació és una qüestió que hauria de ser pública i d’especial interés per a la societat. Els consumidors hem perdut la capacitat de saber què mengem, si és bo i saludable, d’on prové i com s’ha produït”. “Açò no ens agrada. No volem que 10 empreses al món que sols busquen el seu benefici econòmic controlen el 80% del que mengem i juguen amb nosaltres”, agrega.

Davant aquests plantejaments, van començar a concretar possibles solucions durant la tardor de 2016. El primer pas va ser concebre què era exactament el que volien dur a terme. “Vam tindre clar que calia introduir a València un model similar al d’un supermercat per a fer la compra de manera fàcil i accessible, però complint uns requisits que considerem bàsics perquè l’alimentació i l’adquisició de productes siga un servei i no un negoci”, assenyala Navalón.

A partir d’ací comença un període de treball intens que té com a fites més destacables la presentació oficial del projecte en juny de l’any passat, la fundació de la cooperativa, la posada en marxa dels grups de treball encarregats de resoldre els diferents aspectes per a l’obertura de la botiga (proveïdors, local, empleats) en setembre, la campanya de captació de socis d’octubre i la de finançament iniciada en desembre. Tot açò per a poder obrir la botiga física i en línia en abril d’aquest 2018.

L’establiment (que estarà situat al carrer de Maximiliano Thous, al barri de la Saïdia) tenen previst oferir fruites i verdures; llet i altres begudes; pa, pastes, arròs i cereals; menjar vegetarià i vegà, a més d’ous i carns i conserves. A banda d’aliments, també es podran adquirir productes de neteja, cosmètica i higiene personal. Tots ells seguiran uns criteris comuns de sostenibilitat, de procedència local, de qualitat i de tracte just per al productor, dels quals els consumidors en seran sabedors.

Des de la cooperativa de Som Alimentació s’han fixat una sèrie d’objectius per a fer viable tot aquest projecte. Primerament, sumar socis. Es troben a punt d’aconseguir els 200 inicials que s’havien marcat per a poder començar, però són 400 els que necessiten per a consolidar-se. Amb 50 euros ja es pot formar part de la cooperativa i, a més, es pot ser soci consumidor col·laborant amb sis euros al mes o soci voluntari aportant 4 hores al mes del temps lliure per a la realització de diferents tasques.

D’altra banda, el finançament és clau també. En aquest sentit, Fernando Navalón indica que “allò desitjable seria assolir els 100.000 euros, però ara estem ja molt prop dels 70.000 imprescindibles per fer que tot comence de manera segura”. De tota manera, la campanya de finançament s’ampliarà fins al mes de març perquè tots aquells que estiguen interessats puguen ser mecenes d’aquesta alternativa alimentària.

Pel que fa a l’acollida de Som Alimentació, tenen una perspectiva positiva per diferents raons que Navalón resumeix en el fet que “València és una ciutat ja molt conscienciada en totes aquestes temàtiques perquè té el privilegi de comptar amb una horta magnífica que una grandíssima part de la gent sent com a pròpia” i afegeix, a més, que “el poder de decisió sobre el que mengem ja és una demanda ciutadana i en Som Alimentació volem aportar tots els esforços que calga per a recuperar eixe dret”.

Amb tot, Navalón, fa una crida a les adminstracions publiques perquè “s’impliquen directament en tots aquests àmbits. La bona alimentació no pot ser un assumpte exclusivament privat del que tots els governs es desdiguen, perquè tots els efectes negatius els patim tots a nivell col·lectiu”.

Comparteix

Icona de pantalla completa