Diari La Veu del País Valencià
‘És pública, és de totes i tots! No es tanca!’
ACN / València.

Centenars de persones s’han concentrat aquest dimecres a les principals ciutats del País Valencià per a mostrar el seu rebuig a la política educativa del govern d’Alberto Fabra.

En el centre de les protestes, la previsió de tancament d’escoles, unitats d’ensenyament en valencià de cara al curs vinent, així com el malestar generat per l’aprovació de la LOMQE.

Convocats per la Plataforma en defensa de l’ensenyament públic (que integra els principals sindicats d’ensenyament, Escola Valenciana, agrupacions d’estudiants, pares, mares i professors) els manifestants s’han concentrat amb el lema ‘És pública, és de totes i tots! No es tanca!’.

A la concentració de València, davant la seu de la conselleria d’Educació, la portaveu de FAPA-València, Eva Grimaltos, ha llegit un manifest en el qual es denuncia que “la gran quantitat d’unitats escolars suprimides suposa una pèrdua important de llocs de treball, empitjora l’atenció educativa i mostra com de perjudicials poden ser les conseqüències de les retallades educatives”.

El text mostra el desacord amb l’arranjament escolar previst de cara al curs 2014-2015 amb 136 escoles públiques afectades per la supressió d’unitats en valencià, el tancament de 5 escoles i la supressió directa de 72 unitats en valencià. La plataforma remarca que 83 unitats de doble línia més estan pendents de resoldre quina de les dues unitats perden.

“Des de la plataforma es considera que la proposta d’arranjament és un atac directe als programes d’ensenyament en valencià i que la supressió d’unitats suposa una greu retallada en l’oferta educativa en valencià”, assenyala el manifest.

Els manifestants consideren que amb l’excusa de la crisi s’estan retallant drets dels ciutadans i “desmantellant” l’escola pública amb el tancament d’unitats d’Infantil i Primària.

Moments abans de la concentració, el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha recordat en declaracions a l’ACN que “suprimir 155 unitats d’infantil i Primària sobretot de la pública i en valencià no té trellat perquè els programes en valencià són els que garanteixen que els alumnes aprenguen valencià, castellà i faciliten l’anglès”.

“No anem a consentir que cap xiquet es quede sense ensenyament en valencià” ha advertit Moreno que ha dit que acompanyaran les famílies que ho desitgen a través de l’oficina de drets lingüístics.

Moltes de les escoles que es veuen afectades per la supressió d’unitats han estat presents a la concentració. És el cas del centre Ciutat de Cremona, d’Alaquàs (Horta), on els pares i mares d’alumnes porten 9 dies tancats des que es va conèixer la decisió de la Conselleria d’Educació d’anul·lar totes línies de nou ingrés.

En declaracions, un d’aquests pares, Héctor Reyes, ha dit que fa pocs anys es lluitava per la construcció d’un escola i “ara lluitem per la supervivència de l’escola”. Reyes ha recordat que el tancament continuarà perquè “no és possible que xiquets que anaven a entrar al curs vinent ja no ho facen i que separen a famílies amb xiquets a l’altre costat del poble, una família no pot estar en dos llocs a la vegada”.

Comparteix

Icona de pantalla completa