Diari La Veu del País Valencià
Cultura es marca com a prioritari signar el conveni laboral dels actors

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha eixit del seminari de govern d’hivern amb deures apuntats a l’agenda. El primer serà signar el conveni laboral dels actors que ja té des de fa mesos el vistiplau dels professionals i els empresaris i, el segon, presentar el seu pla estratègic cultural a examen davant els sector culturals.

Tots dos objectius apareixen com a prioritaris en el llistat de tasques de la trobada que ha tingut lloc a Benicarló i Vinaròs i, si més no, s’han d’aconseguir en els propers mesos, encara que en el cas de l’acord laboral, tal com va avançar aquest diari, l’Institut Valencià de Cultura ja està pagant als professionals segons les remuneracions que recull el conveni.

Pel que fa al balanç d’execució de les polítiques culturals dels últims mesos, l’administració només ha ressaltat com a feina pendent, tot i que s’hi troba en evolució, la Llei de Mecenatge, l’avantprojecte de la qual va ser aprovat pel Consell el 13 d’octubre del 2017 i que ara passa per la fase de recepció dels informes pertinents per a, durant aquest any, entrar en tramitació a les Corts. Des del govern recorden que la normativa, que ja apareixia recollida pel pla estratègic cultural Fes Cultura, va començar modificant la llei 9/2014 aprovada pel PP, una legislació que no va complir les expectatives pel que fa a l’impuls del mecenatge privat. Per aquest motiu, a més de donar compliment a les exigències del sector sobre el finançament privat, el departament dirigit pel conseller Vicent Marzà va optar per fer una nova llei.

En l’apartat de deures, la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport té damunt la taula la signatura del conveni col·lectiu dels actors valencians, un marc que, com ha informat aquest diari, millorarà les condicions laborals del sector, l’activitat teatral i la seua promoció. “La signatura del primer conveni entre persones treballadores i patronal del sector teatral és una fita necessària entre les parts per a garantir les possibilitats de poder exercir la professió actoral al nostre territori amb garanties i estabilitat. Aquest sector i professió no només influeix en l’economia valenciana, sinó que és un pilar bàsic del nostre entorn que cal que siga fomentat i especialment protegit des de tots els punt de vista pels organismes i institucions implicades”, va explicar la Conselleria sobre aquest primer marc de què es dotaria el sector de les arts escèniques valencianes, la signatura del qual estava prevista per a aquest mes de gener després de buscar la complicitat de diverses centrals sindicals perquè la naixença del conveni tinga més suport social.

Així, el govern també va establir durant aquest seminari que l’Institut Valencià de Cultura serà l’organisme encarregat d’impulsar, donar suport i garantir l’aplicació dels punts del conveni laboral en els espais públics propis.

A més, Cultura vol presentar el seu pla estratègic cultural Fes Cultura a un examen davant els diferents sectors culturals. Per a fer-ho pràctic, es crearà l’Observatori Valencià de la Cultura, una eina que ja recollia el mateix pla, així com el renovat acord del Botànic signat en 2017.

L’Observatori Valencià de la Cultura tindrà com a objectiu articular un sistema de generació, recopilació i distribució d’informació relativa als sectors culturals i creatius valencians, va explicar diumenge el Consell. L’avaluació per part dels sectors del pla estratègic permetrà ajustar el disseny de les polítiques culturals a la realitat social valenciana i fer seguiment dels resultats d’aquest, assegura la Conselleria.

Aquest Observatori Valencià de la Cultura naix en “l’equador” de l’aplicació del Fes Cultura. Amb la seua creació, a més de donar resposta al mateix pla, es compleix la mesura 70 de la renovació de l’Acord del Botànic, aprovat en 2017, sobre l’avaluació i seguiment del mateix pla.

La creació i presentació de l’Observatori es desenvoluparà dins del marc de la Mesa de Participació de la Cultura Valenciana durant el primer semestre de 2018.

El primer mapa d’ensenyaments musicals

Per a aquest any, la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport vol presentar el que serà el primer mapa d’ensenyaments musicals. Una eina que permetrà conéixer de ciència certa la ubicació dels centres públics i la quantitat de territori i alumnat que assoleixen, així com el tipus d’ensenyament que ofereixen i tindre dades concretes de l’oferta educativa.

Actualment s’està encara treballant amb ell, ja que des d’Educació apunten que s’ha conclòs el tractament estadístic de les dades i l’observació dels resultats i s’estan elaborant les conclusions. Serà durant 2018 quan es donarà a conéixer.

Comparteix

Icona de pantalla completa