Diari La Veu del País Valencià
Feijóo insta el Consell a reconéixer l’ajuda financera de Rajoy: Hauria d’estar agraït; li ha condonat 11.000 milions en interessos

El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha criticat les queixes de governs com el de la Generalitat Valenciana pel finançament que rep la seua autonomia quan l’actual govern espanyol, presidit per Mariano Rajoy, li ha condonat 11.000 milions d’euros en interessos del deute, ha dit, i quan el seu partit, el PSOE, va ser el que va pactar l’actual sistema, caducat des de l’any 2014.

“El govern de la Generalitat li ho hauria d’agrair a aquest govern”, ha dit Feijóo en un esmorzar informatiu d’Europa Press a Madrid, en el qual s’ha mostrat partidari d’ajudar a les autonomies amb dificultats, però ha demanat a les que han sigut ajudades que ho reconeguen. “Si jo fóra el president de la Generalitat Valenciana estaria més a favor de Rajoy que de Zapatero”, ha assenyalat.

En aquest sentit, Feijóo ha assegurat que li sorprenen les crítiques de les autonomies socialistes quan el seu partit va impulsar l’actual model i quan el govern de Rajoy “va entrar al rescat” de diverses d’elles amb fons de finançament i “condonant interessos”. “És una dada evident: si Rajoy no haguera entrat al rescat ni condonat interessos, la major part dels proveïdors de la Generalitat Valenciana estarien sense cobrar des de fa anys”, ha afirmat.

El dirigent gallec ha demanat a l’executiu de Mariano Rajoy que faça una proposta pensant en quines necessitats tindria si fóra ell qui gestionara la sanitat, l’educació i els serveis socials. “Si responen així, segur que la seua proposta és adequada. Si intenten que tots els presidents autonòmics aplaudisquen la seua proposta tindran dificultats”, ha assegurat.

Mata: “És fals el que diu Feijóo”

El síndic del PSPV a les Corts Valencianes, Manolo Mata, ha replicat aquest dilluns al president de la Xunta assegurant que és “absolutament fals” que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, “hagen condonat 11.000 milions d’euros als valencians”, de manera que “no els hem d’agrair res”, ha afegit el dirigent socialista.

El diputat ha reclamat a Feijóo “serietat i compromís” i li ha demanat que en lloc “d’eixir a salvar públicament a Rajoy el que hauria de fer és exigir-li de forma immediata que presente el nou model de finançament que hauria d’estar en marxa des de 2014 i al qual es va comprometre públicament fa un any en la Conferència de Presidents”. “Lamentablement en aquesta comunitat estem acostumats al fet que el PP es dedique a empobrir-nos ja siga per corrupció i balafiament o per la seua negativa a destinar-nos els recursos que ens corresponen, però que no es pense ni ell ni el PP que ho consentirem ni un segon més”, ha subratllat Mata.

Mata ha negat aquesta condonació i ha recalcat que els valencians “no hem d’agrair-li res ni a Rajoy ni a Montoro”, al temps que ha incidit que “el primer que ha de fer [Feijóo] si vol defensar els interessos dels gallecs davant l’infrafinançament és llegir-se l’informe dels experts, no manipular i sobretot no perjudicar els valencians”.

Comparteix

Icona de pantalla completa