Callosa de Segura retira la creu franquista tot i la resistència de veïns i la ultradreta

Les forces de seguretat van tancar els accessos a la plaça d'Espanya i van haver de detindre dues persones vinculades a La Falangevideo
29 gener 2018 01:00h
Els detinguts van llançar petards a la zona on treballaven els operaris i va ferir lleument un agent de la policia local.

Callosa de Segura ha retirat durant la matinada d'aquest dilluns la Creu dels Caiguts que es trobava ubicada a la plaça d'Espanya de la localitat del Baix Segura.

Era la tercera vegada que el consistori, governat per partits d'esquerra, gràcies a un acord progressista entre PSPV, EU i Som Callosa (la marca de Podem a la localitat), havia intentat la retirada de la creu franquista, que finalment s'ha produït aquest dilluns, després que a finals de la setmana passada l'equip de govern sol·licitara a les forces de seguretat que tancaren els accessos a la plaça on s'hi trobava.

Això no obstant, els veïns vinculats a la Plataforma Ciutadana en Defensa de la Creu i un grup de persones vinculades al partit ultradretà La Falange van tractar d'impedir la retirada col·locant-se davant de la creu. Davant els fets, la Guàrdia Civil va haver de detindre dos individus.

La Guàrdia Civil ha desplegat un dispositiu d'uns 60 agents aquesta passada matinada, des de les 04.00 hores, per a bloquejar els accessos i facilitar el treball dels operaris que havien de retirar aquest element. En l'operatiu també han participat agents de la Policia Local. Durant el dispositiu, els agents han detingut una parella de joves de Crevillent que han protestat durant la matinada per la retirada per, segons han informat fonts coneixedores de l'arrest, suposadament, alterar l'ordre públic en llançar petards a la zona on estaven treballant els operaris. A més, hi ha un agent ferit lleu perquè un dels petards li ha danyat una orella.

El consistori va mantenir des del primer moment en què es va intentar traure la creu de la plaça que la retirada es feia donant compliment a la Llei de Memòria Històrica impulsada pel govern espanyol durant la legislatura en què José Luís Rodríguez Zapatero ostentava la presidència del govern espanyol.

"La idea és minimitzar tots els riscos", va defensar l'alcalde Fran Macia la setmana passada, qui va indicar que el plantejament del consistori passava per derivar la creu al cementeri parroquial, però ni la parròquia ni la diòcesi "s'han mostrat entusiastes" i van preferir "no tenir-la", va apuntar. "Tenim previst muntar un espai de la memòria, que era el que recomanava la Comissió de Vestigis de la Generalitat Valenciana en l'informe inicial que van fer a principis de 2016", va concretar.

Fran Maciá va destacar que l'església de Sant Martín és un BIC i, per açò, en el pla d'adequació s'escometrà la retirada de la creu, però també es llevaran els fanals fernandins i el cablejat col·locat a la façana. "Una actuació completa amb el trasllat de l'element distorsionant, la creu de marbre de 1942, que no té res a veure amb el segle XV-XVII".

next