Diari La Veu del País Valencià
El president del Parlament de Catalunya ajorna el debat però no renuncia a la investidura de Puigdemont

El Parlament de Catalunya no celebrarà finalment aquest dimarts el ple d’investidura del candidat Carles Puigdemont. Aquesta és la decisió que ha pres el president de la cambra, Roger Torrent, en resposta al requeriment del Tribunal Constitucional, que amb la seua resolució de dissabte impedia en la pràctica la investidura de Puigdemont.

Torrent ha explicat en una compareixença abans de la reunió de la Mesa del Parlament que el ple queda ajornat però en cap cas suspés. Així, ha assenyalat que la seua intenció no és la de proposar cap altre candidat per a la investidura, atés que el nom de Carles Puigdemont va ser fruit de la “voluntat majoritària” dels grups parlamentaris.

Per aquesta raó, Torrent ha assegurat que “el president Carles Puigdemont té tota la legitimitat per a ser candidat i té tot el dret” i és per això que, “per a defensar aquest dret”, el president del Parlament s’ha “compromés personalment a garantir la seua immunitat, com la de totes i tots els diputats, en l’exercici dels seus drets polítics al Parlament”.

Durant la compareixença, el president del Parlament de Catalunya ha assenyalat que la seua decisió es produeix després que l’estat haja mostrat una de les “cares més fosques amb la decisió del govern espanyol de cometre un frau de llei i amb la decisió d’un Tribunal Constitucional de fixar d’urgència uns condicionants a la investidura de Carles Puigdemont que ningú havia demanat”, ha reblat, i a aquest fet representa “una decisió política ad hoc feta per qui hauria de ser àrbitre constitucional”, ha retret Torrent.

De la mateixa manera, Torrent ha advertit l’executiu de Mariano Rajoy sobre diferents manifestacions que qüestionen la decisió del poble català expressada a les urnes. “No acceptarem que es diga que els catalans i les catalanes han votat malament per votar el que ells volien. No acceptarem les ingerències a un Parlament democràtic que té el dret i el deure d’investir el president que reculla més suports”, unes condicions que apunten a totes passades cap a Puigdemont. Per tot això, Torrent ha afirmat que “ni la vicepresidenta Soraya ni el Tribunal Constitucional decidiran qui ha de ser el president de la Generalitat. Són els diputats i les diputades escollits democràticament a qui els pertoca fer-ho”, els ha recordat.

Per altra banda, Torrent ha instat el TC a resoldre les al·legacions en la major brevetat per a “desfer el nyap jurídic que ha perpetrat”. A més a més, ha instat els serveis jurídics de la cambra que el Parlament es persone i formule al·legacions a la resolució del tribunal.

Això no obstant, el president del Parlament català ha assegurat que el ple d’investidura per a triar el candidat Carles Puigdemont es manté convocat i se celebrarà un vegada estiga garantit un debat d’investidura “efectiu i sense ingerències” per a dur a terme una investidura que tinga valor real i que siga efectiva, ha insistit Roger Torrent.

Per la seua banda, JxCat considera que es donen les “condicions polítiques” per a fer el ple d’investidura hui mateix, segons han manifestat fonts de la coalició. A més, la formació assegura que la decisió de Torrent no ha estat consultada ni comunicada prèviament als representants de la seua coalició electoral. Fonts d’ERC han explicat que Torrent ha telefonat repetidament fins a 4 o 5 vegades Puigdemont per pactar la resposta però que no ha pogut contactar amb ell. D’altra banda, JxCat valora que el president de la cambra s’haja compromés públicament a no presentar ni proposar cap altre candidat alternatiu a Carles Puigdemont.

Comparteix

Icona de pantalla completa