Diari La Veu del País Valencià
Bravo titlla els aldarulls dels ultres en la retirada de la creu de Callosa de Segura d’espectacle lamentable

La consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha titllat “d’espectacle lamentable” l’ocorregut amb la Creu franquista de Callosa del Segura i ha afirmat que no comparteix la decisió del Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJ) que aquest dilluns, després que el consistori retirara el monument, demanara que es paralitzara la retirada d’aquesta.

Bravo s’ha pronunciat en aquests termes en un desdejuni a València organitzat per Nova Economia Forum, on la consellera ha tractat altres temes, com ara la necessitat de revisar el sistema territorial arran de la situació de Catalunya. En aquest sentit, Bravo també ha valorat el paper del Tribunal Constitucional (TC) durant els últims dies davant la possible investidura de Carles Puigdemont com a president, un fet que finalment no s’ha produït, ja que el president del Parlament català, Roger Torrent, ha suspés el debat previst per a aquest dia 30 en vista de garantir les condicions perquè l’expresident puga ser triat pels diputats.

Pel que fa a la creu franquista i els aldarulls, que van acabar amb dos membres de la Falange detinguts, la retirada de matinada, la querella anunciada pels Advocats Cristians contra l’alcalde i la resolució judicial que va arribar després que aquesta, situada en la façana de l’església de Sant Martín a Callosa de Segura, fóra traslladada en compliment d’una resolució de l’Ajuntament en aplicació de la Llei de Memòria Històrica, Bravo a explicat que “el que està ocorrent a Callosa del Segura em sembla un espectacle lamentable”, ha afirmat la consellera, que ha agregat que l’Ajuntament ha actuat “correctament”. Així mateix, ha afirmat que no comparteix, encara que respecta, la decisió judicial, “més enllà que ha arribat quan la Creu ja s’havia retirat. Per tant, és d’impossible execució eixa mesura cautelaríssima”, ha advertit.

Per altra banda, Bravo ha demanat revisar el sistema territorial i abordar la qüestió federal a Espanya. Ha advertit que la situació que travessa Catalunya “representa el fracàs de la política”. En aquests moments, ha explicat que “Espanya es juga el seu prestigi davant els tribunals en múltiples assumptes i causes complexes d’enorme rellevància pública, en un context polític confús i complex que ha situat la Justícia en el centre de la política”. I. en aquesta línia, ha posat com a exemple Catalunya: “El protagonisme de la Justícia en el terreny polític és el fracàs de la política, i oblidar açò és enganyar-se i enganyar”.

Així, estima que “tard o d’hora” s’haurà d’escometre la revisió del sistema territorial i abordar la qüestió federal “no mitjançant un succedani o una operació de transformisme polític-institucional per a sortejar la qüestió, sinó com a projecte per a canviar el model d’Estat i les seues relacions amb la societat”, ha reclamat.

Al seu judici, ajornar aquesta revisió “condueix a situacions com la de Catalunya, que és causa i efecte del problema i que representa el fracàs de la política”, ha insistit. La consellera ha lamentat que “el fracàs de la política en el tema de Catalunya ha arrossegat la justícia a aquest protagonisme que no tocava”. “Crec que la falta d’acció del Govern, la situació extrema en la qual s’han situat els rupturistes, ha traslladat tot el problema polític a un judicial”, ha criticat. I a Bravo li “preocupa” la transformació del TC, un òrgan “molt jurisdiccional, a un altre que no ho és i posar-ho enfront del problema de Catalunya. “Açò és una greu irresponsabilitat”, opina.

Decisions judicials

Per altra banda, preguntada per la decisió del TC d’impedir la investidura de Carles Puigdemont com a president del Govern de la Generalitat de Catalunya, Bravo ha comentat que, “més enllà del respecte”, a aquest òrgan judicial li costa “molt” entendre la suspensió d’un acte que no s’ha produït.

Finalment, interpel·lada per si considera que s’ha de mantenir la presó provisional a l’exvicepresident del govern català Oriol Junqueras, Bravo ha dit que valora “des del respecte” la decisió del jutge instructor i creu que si segueixen a la presó “han de tenir els seus motius”.

Comparteix

Icona de pantalla completa