Diari La Veu del País Valencià
Mata (PSPV) assegura que s’ha tancat la porta d’À Punt a una generació de periodistes

Podem i PSPV han admés que no els agraden els resultats de les borses provisionals de treball d’À Punt, ja que, segons ha indicat el síndic adjunt de la formació morada, César Jiménez, “solament el 8 per cent són noves incorporacions” i la resta són extreballadors de l’antiga RTVV.

Per a Podem, els resultats d’aquestes contractacions “no són òptims” i no s’està aconseguint l’objectiu de combinar “experiència i joventut”, mentre que el portaveu del PSPV a les Corts, Manolo Mata, ha admés que aquest percentatge “no està be” i ha lamentat: “Hem tancat la porta a una generació de periodistes que, per raons ideològiques o generacionals, mai no ha pogut estar en el servei públic de radiodifusió”. Per la seua banda, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha assenyalat que el procés de selecció l’ha dut a terme el Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, que és “un òrgan independent al control polític”, i, per tant, “respecta” la seua decisió. No obstant açò, ha puntualitzat que personalment ell hauria fet les coses de forma “diferent”.

Així ho han assenyalat en la roda de premsa posterior a la Junta de Síndics, en ser preguntat pels resultats de les borses temporals de treball d’À Punt. Sobre aquest tema, el parlamentari de Podem César Jiménez ha recordat que el procés de creació del nou servei públic de ràdio i televisió va ser “complicat” des del punt de vista judicial i legislatiu, encara que ha admés que, si hi havia una voluntat dels grups del Botànic i de la directora general d’À Punt, Empar Marco, que hi haguera una plantilla que conjugara experiència i joventut, “és evident que de moment no ho estem aconseguint”.

“Estem orgullosos del treball parlamentari i també d’haver fet una llei que assegurara que el Consell Rector era independent, però açò no lleva que no puguem valorar els resultats, que no són òptims amb el 8% de noves incorporacions”, ha manifestat i ha subratllat que és un percentatge no s’hauria de permetre perquè, al seu judici, “no és just”. Preguntat per si veu “urgent” prendre alguna mesura per a corregir aquesta situació, Jiménez ha insistit que és el Consell Rector el que ha de propiciar iniciatives per a revertir aquesta situació i fer ajustos, encara que ha admés que s’haurien prendre decisions en aquest sentit.

Qüestionat sobre si des de Podem es plantegen prendre alguna iniciativa, ha indicat que la formació farà un balanç sobre els percentatges i, a partir d’ací, determinarà les propostes que presenten.

Per la seua banda, Mata ha assenyalat que la llei de la nova ràdio i televisió pública es va aprovar a les Corts amb el suport de quatre forces polítiques, encara que ha puntualitzat que alguns “advertien que açò no podia ser, però hi havia altres forces compromeses amb una situació preexistent”. No obstant açò, ha subratllat que la responsabilitat és de les Corts.

“No està bé el percentatge i si la força política que va pilotar, va impulsar i va condicionar aquesta llei fa autocrítica, és una bona notícia”, ha dit Mata en al·lusió a Podem, “però, ara com ara, no hi ha una altra situació que els tribunals”, ha lamentat. No obstant això ha assegurat que no dubta que les borses “s’ajusten a la llei” però tanquen “la porta a una generació de periodistes i altres professionals que, per raons ideològiques o generacionals, mai no han pogut estar en el servei públic de radiodifusió”.

En qualsevol cas, s’ha mostrat confiat que la nova televisió “arranque bé” i que “aquesta discordança es puga corregir”, atés que es tracta de contractacions provisionals. “Espere que quan hàgem de consolidar els llocs de treball es tinguen en compte aquestes situacions perquè no es tornen a reproduir”, ha puntualitzat.

Des de Compromís, Ferri ha recordat que el procés el duu a terme el Consell Rector, que és un òrgan “independent al control polític”, per la qual cosa “respecta les seues decisions” encara que ha remarcat que el seu esperit és que la nova RTVV combine “experiència i innovació de joves”. En aquest sentit, ha afirmat que si algun grup planteja canviar la llei per a canviar els percentatges, “que ho faça”, malgrat que ha considerat que és “complicat”. “La meua prioritat ara és que arranque la televisió i que comencen els processos de selecció”, ha subratllat, per a després assenyalar que desitjaria que acabe entrant “més gent que mai no ha tingut accés”.

La síndica de Ciutadans, Mari Carmen Sánchez, ha lamentat els “vicis” que està tenint la reobertura de la nova radiotelevisió valenciana perquè “torna a caure en els errors de l’antiga RTVV”. “Si comencem així, no sé on acabarà tot açò”, ha advertit.

En aquest sentit, ha admés que si haguera sabut que el procés es desenvoluparia d’aquesta manera, s’hauria replantejat el seu vot a favor de la llei que promou el nou servei, per la qual cosa espera que À Punt no es convertisca “en un monstre de set caps amb poca transparència i imparcialitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa