Diari La Veu del País Valencià
L’IVAM manté el País Valencià en el cinqué lloc dels territoris amb millor oferta cultural

L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) encapçala el rànquing del millor de la cultura al País Valencià l’any 2017, segons l’Observatori de la Cultura que ha presentat la Fundació Contemporània. L’informe reflecteix, a més, que l’autonomia millora la seua valoració, encara que continua com la cinquena amb millor oferta cultural, i que la ciutat de València aconsegueix ascendir dues posicions fins a col·locar-se en la quarta plaça de la classificació estatal.

En l’Observatori de la Cultura 2018 –corresponent a l’any 2017– han participat 362 membres d’un panell de professionals de la cultura, que han respost entre novembre de 2017 i gener de 2018 un qüestionari valorant l’activitat cultural de comunitats autònomes i ciutats; les institucions i esdeveniments culturals més destacats de l’any, i les àrees de la cultura, l’evolució dels seus pressupostos anuals i l’atenció a la cultura pels mitjans de comunicació, expliquen els impulsors del document a través d’un comunicat.

Així, l’IVAM encapçala, de nou, enguany la llista, seguit pel Centre del Carme, Bombas Gens, el Palau de la Música i el Teatre Principal d’Alacant. El Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA), Sagunt a Escena, Cinema Jove, Espai Inestable, Intramurs, el FIB, Les Cigarreras, la MICE, el MIM, Russafa Escènica i Tercera Setmana completen la nòmina.

Els panelistes han valorat les institucions i esdeveniments culturals més importants de l’any 2017 en una pregunta oberta sense aportar cap nom. D’aquesta manera, al capdavant de tot l’Estat se situa el Museu Reina Sofia, impulsat per Picasso, William Kentridge, Doris Salcedo i Esther Ferrer; en segon lloc es troba el Museu del Prado, on destaquen les mostres de la Hispanic Society i Fortuny, i en tercer lloc apareix el Guggenheim, amb la mostra de Bill Viola. La llista dels deu primers es completa amb el Festival de Sant Sebastià; el Teatre Real; el Museu Thyssen-Bornemisza (Picasso/Lautrec); el nou Centre Botín de Santander, que irromp en seté lloc; Caixaforum (destaca la mostra de Warhol), i els festivals PHotoEspaña i Temporada Alta. Del País Valencià destaquen Bombas Gens en el lloc 23 i l’IVAM en el 25.

Les 17 insígnies culturals

L’Observatori de la Cultura presenta, a més, rànquings específics amb el millor de l’any cultural en cadascuna de les comunitats autònomes. Les 17 insígnies culturals d’enguany són, segons els professionals de cada autonomia, el Museu Picasso de Màlaga, el festival Pirineus Sud de Sallent, el Centre Niemeyer a Avilés, Es Baluard i el Teatre Principal a Palma, el Festival Internacional de Música de Canàries, el Centre Botín de Santander, la Setmana de Música Religiosa de Conca, la Seminci de Valladolid (Castella-Lleó), El CCCB de Barcelona (Catalunya) i l’IVAM de València (Comunitat Valenciana).

S’inclouen igualment el Festival Internacional de Teatre Clàssic de Mèrida (Extremadura), Culturgal a Pontevedra (Galícia), el Teatre Bretón de Logronyo (La Rioja), el Museu Nacional del Prado (Madrid), La Mar de Músiques de Cartagena (Múrcia), el Museu Jorge Oteiza en Alzuza i 948 merkatua a Pamplona i els museus Guggenheim de Bilbao i Artium de Vitòria.

Quant a les comunitats i ciutats amb millor programació cultural, Madrid segueix líder amb la seua millor puntuació històrica (89,7%), mentre que Catalunya experimenta un fort descens –passa del 71,1% de 2016 a un 54,9%– i ocupa el tercer lloc, de manera que cedeix el segon lloc al País Basc; Andalusia consolida el quart lloc seguida de prop pel País Valencià, que experimenta una important recuperació, del 17,9% al 33,7%.

Pel que fa a les ciutats, Madrid, Barcelona –tot i l’acusada baixada– i Bilbao repeteixen en els tres primers llocs. València progressa dos llocs fins al quart lloc i Màlaga consolida la cinquena plaça. Alacant figura en la 28a posició.

Comparteix

Icona de pantalla completa