Diari La Veu del País Valencià
Els veïns de València aproven l’oferta cultural de la ciutat però no la consumeixen

L’Ajuntament de València es va mostrar satisfet per la nota que van atorgar els veïns a la gestió municipal de l’equip liderat per Joan Ribó en els últims sis mesos. La nota a l’acció política del govern de la Nau ha sigut un 5,6, segons revela l’Infobaròmetre realitzat pel departament d’Estadística del consistori i que va presentar el regidor de comerç, Carlos Galiana, aquest dimarts. L’enquesta apunta que l’oferta cultural que promouen les regidories rep una valoració d’un 6,6, això no obstant, pel que fa als usos, hàbits i consums dels ciutadans, les xifres assenyalen que, tot i aprovar les propostes, no es fa un consum destacat de la cultura, si més no en els últims tres mesos, ja que més d’un 80% no ha posat un peu al teatre o a un museu.

El baròmetre realitzat a través de 2.300 enquestes entre el 21 de novembre i el 21 de desembre de 2017 apunta que els principals problemes de la ciutat són l’ocupació i la neteja en un alt percentatge. Només un 0,2% dels veïns considera que l’oferta cultural de la ciutat representa un problema pel qual estar preocupat, de manera que la situa en el lloc número 19. Ara bé, quan se li va preguntar per què li afectava directament de la gestió municipal, l’agenda cultural recula fins a la preocupació número 20, amb només un 0,1% de veïns.

Això no obstant, l’oferta cultural de la ciutat –teatre, cinema, música, etc.– que gestionen les tres àrees municipals del consistori –Cultura i Patrimoni, encapçalada per Glòria Tello; Cultura festiva, liderada per Pere Fuset, i Recursos culturals, gestionada per Maria Oliver– rep una qualificació d’un 6,6, un punt més que l’acció política de tot el govern de la Nau. Amb tot, l’enquesta assenyala matisos com ara que aquells veïns que són usuaris culturals valoren amb un 6,8 l’oferta, mentre que aquells que no en fan ús, encara que s’entén que coneixen la cartellera de la ciutat, donen un 6,2% al conjunt d’activitats culturals de València.

Per altra banda, dels ciutadans que consumeixen la cultura que ofereix el municipi, un 36% consideren que ha millorat respecte de l’any 2016, mentre que més de la meitat de la població, un 56%, creu que està igual que fa 12 mesos. Com a residual, l’enquesta recull que un 5,8% considera que ha empitjorat.

Els veïns, a l’hora de detectar els principals problemes que atenyen al seu districte, consideren en quasi última instància millorar la cultura amb només un 1,4% de veïns preocupats per l’oferta cultural més propera. I, per altra banda, la diversitat cultural només agrada a un 0,2%, mentre que, en l’altre extrem, valoren positivament la varietat de servies, la proximitat al centre i el veïnat. Eixe percentatge del 0,2% a nivell de barri és probablement conseqüència del fet que, pel que fa al consum, els veïns de la ciutat tendeixen en la seua gran majoria a comprar llibres, música o pel·lícules a les grans superfícies (ho fan un 79%), mentre que un 35,4% acudeix al centre de la ciutat, on estan la majoria de teatres i sales, a gaudir de la cartellera fílmica i escènica.

El 55,5% dels veïns compren habitualment, ressalta l’Infobaròmetre, productes culturals. Però, quan l’enquestador pregunta pels últims tres mesos, els veïns majoritàriament indiquen que no consumeixen cultura, ja que un 80,8% no ha anat mai al teatre, un 80,3% no ha anat a un museu o, amb el mateix percentatge, a una festa popular i el 87, 5% no ha acudit a una conferència o xarrada. Pel que fa a la compra de llibres, un 46,6% ha comprat algun llibre en els últims tres mesos i un 52,9% ha comprat una entrada de cinema. L’enquesta, però, no demanava per la llengua de la literatura, ni l’autoria dels films.

Comparteix

Icona de pantalla completa