Diari La Veu del País Valencià
Les extraescolars no podran costar més de 18 euros ni excloure ningú per motius econòmics

Les activitats extraescolars que es desenvolupen als centres educatius valencians durant la jornada escolar i fora de l’horari lectiu seran gratuïtes “amb caràcter general”, encara que es podran oferir algunes de pagament amb un cost màxim de 18 euros mensuals.

Així figura en les instruccions per al curs 2018-19 publicades aquest dimecres al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) per la Conselleria d’Educació sobre el procediment de sol·licitud i autorització d’un pla específic d’organització de la jornada escolar als centres sostinguts amb fons públics.

Una de les novetats de cara al curs vinent és la possibilitat d’oferir algunes activitats extraescolars amb cost econòmic. Sobre aquest tema, les instruccions estableixen que les extraescolars “possibilitaran la participació de tot l’alumnat encara que no es quede al menjador escolar i promouran la inclusió i la no discriminació”.

Així mateix, assenyala que aquestes activitats hauran de ser, “amb caràcter general”, gratuïtes. No obstant açò, apunta que els centres podran oferir algunes activitats que tinguen un cost màxim per alumne i activitat de 18 euros mensuals. Cadascuna d’elles haurà de desenvolupar-se durant almenys dos dies a la setmana. La realització d’activitats de pagament, sempre dins del límit màxim establit en el punt anterior, haurà de comptar amb l’aprovació del consell escolar del centre.

Per a garantir que cap alumne quede exclòs per motius econòmics, l’alumnat que siga beneficiari directe o amb caràcter assistencial de les ajudes de menjador podrà realitzar fins a un màxim de dues activitats de les oferides pel centre que tinguen cost econòmic, de manera totalment gratuïta. A més, el consell escolar de cada centre estudiarà els possibles casos de l’alumnat que tot i no complir el requisit anterior estiga en unes condicions socioeconòmiques desfavorables que facen necessari que la mesura anterior també li siga aplicable.

El pagament de les activitats extraescolars corresponent a l’alumnat inclòs en l’apartat anterior es realitzarà directament per part del centre a l’entitat que les realitze, amb càrrec als recursos econòmics que dispose el centre per al seu funcionament i sempre que queden cobertes les necessitats ordinàries per al normal funcionament del centre.

Els centres que no disposen de recursos econòmics per a fer front a les despeses generades per aquestes activitats, ho comunicaran, amb anterioritat al 30 d’octubre de 2018, a la Direcció general de Centres i Personal Docent a través de l’oficina virtual per als centres educatius. L’administració realitzarà, quan siga necessari, la corresponent dotació de recursos econòmics extraordinaris, amb càrrec al capítol II del programa econòmic 422.20 dels pressupostos de la Generalitat.

Des de la Conselleria d’Educació han incidit que, “per regla general, les activitats extraescolars són gratuïtes i que solament en aquells casos en què ho aprove el consell escolar del centre, per decisió dels seus membres, entre els quals estan representats els pares i mares, es podrà oferir alguna activitat extraescolar de pagament no lucrativa”.

Fonts del departament que dirigeix Vicent Marzà han assegurat a Europa Press que “les condicions que s’han establit garanteixen al cent per cent la inclusió de tot l’alumnat que desitge realitzar activitats extraescolars de pagament si s’ofereixen en el seu centre”. Segons han explicat, “amb açò s’atenen les reivindicacions de les AMPA que sol·licitaven la possibilitat d’oferir activitats extraescolars de pagament”.

Per tant, “es millora la normativa atenent la comunitat educativa sense excloure els alumnes per raons econòmiques”, assevera la Conselleria, que recorda que aquestes mesures també s’aplicaran en aquells centres que tenen jornada partida el pròxim curs.

D’altra banda, el text precisa el calendari per a sol·licitar la modificació de la jornada escolar. Fins al 7 de febrer, els centres enviaran la sol·licitud amb tota la documentació requerida i fins al 28 de març es remetran als col·legis els informes de la Direcció general de Política Educativa, per a procedir, si escau, a la consulta a les famílies.

L’11 d’abril es publicarà el cens provisional; el dia 16 d’eixe mes, el definitiu, i el 25 d’abril es realitzarà la consulta a les famílies. El 26 d’abril es produirà la remissió dels resultats de l’escrutini de la consulta a les famílies sobre l’adopció del Pla específic d’organització de la jornada escolar a la Direcció general de Política Educativa.

Abans de l’inici del període d’admissió de l’alumnat, la Direcció general de Política Educativa enviarà, si és procedent, l’autorització als centres del pla específic d’organització de la jornada escolar.

Comparteix

Icona de pantalla completa