Diari La Veu del País Valencià
Gran Fele qüestiona al Centre del Carme la prohibició a València del circ amb animals

El Centre del Carme acull per primera vegada un circ. La seu del Consorci de Museus s’obri a aquesta disciplina amb el Circ Gran Fele, que realitzarà durant tot el mes de febrer tallers gratuïts per a iniciar-se en les disciplines circenses. Els visitants podran aprendre malabars o acrobàcies, conéixer a través d’una mostra el món paral·lel a les carpes, com ara la Barraca de fenómenos, el Gabinet de curiositats o una fira. Allò que no hi haurà són animals vius perquè la companyia mai no ha exhibit. Malgrat això, el director de Gran Fele ha qüestionat aquest dijous durant la presentació de la mostra la prohibició de la ciutat d’acollir circs amb animals.

El director del Circ Gran Fele, Rafael Pla, ha demanat realitzar un debat més profund al voltant de la prohibició de l’Ajuntament de València d’acollir a la ciutat circs amb animals. “Es prohibeix el circ amb animals però en canvi es permeten els espectacles amb animals a l’Oceanogràfic o al Bioparc”, ha qüestionat l’alma mater del Circ Gran Fele, preguntat per aquest diari sobre la normativa que ja s’aplica a la ciutat del Túria i amb la qual treballa el govern valencià per a fer extensible la prohibició a tot el territori valencià. “La prohibició no és del tot certa”, ha afegit, i ha recordat que a Alfafar, durant el darrer Nadal, sí que es va instal·lar un circ amb animals. Això no obstant, el Gran Fele ha recordat que el circ europeu històricament “eren pallassos i cavalls” però “hi ha qui duu cinc lleons o cinc tigres i, després, què fem amb això?”, ha retret. “No crec que calga dur animals. Jo mai n’he dut”, ha sentenciat.

Els visitants podran conéixer de manera “lúdica” les “essències d’una disciplina oblidada”, ha explicat Rafael Pla, de manera que aquell qui recórrega a la sala Ferreres i la Goerlich del Centre del Carme podrà gaudir de petits espectacles com el Pulgar Circo o la Barraca de fenómenos, on contemplar la Dona sense cap, un personatge amb una història que el Gran Fele ha ubicat a la València dels anys 50 del segle passat. També es podrà veure el Gabinet de curiositats, on els curiosos al crit de “passen i vegen” podran descobrir animals, com ara un drac però d’acció mecànica i altres elements màgics vinculats al “major espectacle del món”, que serveixen “per a il·lusionar o enganyar”. “A les perifèries del circ hi havia altres activitats”, ha recordat el mestre de cerimònies, com ara una fira que antigament funcionava amb tracció animal, però ara són els pares els qui amb el seu pedaleig accionen la plataforma perquè els menuts facen voltes.

Els tallers, “on expliquem una manera de fer circ, una forma diferent d’encantar i seduir la gent, estaran oberts el divendres i el dissabte de 18 a 20 hores i diumenge d’11.30 a 13.30 hores del mes de febrer.

El Circ Gran Fele treballa “amb un peu en el circ clàssic i un altre en la creació contemporània”, ha indicat Pla. Això, justifica que el Centre del Carme s’obriga a la disciplina, ja que “estem treballant per a donar cabuda a les ofertes culturals contemporànies” i així “apropar a la ciutadania allò que desconeix perquè ho faça i puga valorar el treball”, ha afegit el director del Centre del Carme, José Luís Pérez Pont. “Transgredim els límits –ha continuat Pérez Pont– de què és allò que pot succeir a un espai museístic” i a la seu del Consorci de Museus “està succeint tot allò que té a veure amb la cultura contemporània” i, en aquest sentit, l’aportació que fa el circ “és fonamental”, ha incidit el responsable del museu.

“El circ no és de babaus”

“És bo visibilitzar el circ i és bo dur-lo a les sales”, ha afegit, per altra banda, el Gran Fele. La companyia –Premi Nacional de Circ 2008, Premi Max de circ i Premi Calidoscopi de la UE– va dur un espectacle al Principal de València fa tres anys i és habitual veure-la al teatre des de fa 25 anys. Tindre-la ara al Centre del Carme “és una cosa magnífica”, ha reconegut Pla.

Rafael Pla, qui forma part del Consell Assessor del Circ, ha desmentit que el circ siga “una cosa de babaus, com tradicionalment s’ha identificat”. El circ “té un gran valor cultural”, però, a més, en el cas de la companyia valenciana “ens apropem a totes les cultures possibles i les fem nostres”.

Comparteix

Icona de pantalla completa