Diari La Veu del País Valencià
El govern espanyol dubta de la constitucionalitat de la Llei del Taxi

El govern espanyol ha convocat la comissió bilateral amb la Generalitat Valenciana per a resoldre les discrepàncies existents sobre alguns punts de la Llei del Taxi valenciana que, considera, podrien ser inconstitucionals.

Així ho ha anunciat el delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Moragues, que s’ha reunit aquest dijous amb representants de la Unió d’Associacions d’Autotaxis del País Valencià i de l’Associació Gremial del Taxi de València i Província per a escoltar les inquietuds del sector davant la nova llei autonòmica del taxi. A la reunió també han assistit la portaveu del Grup Popular de les Corts, Isabel Bonig, i el diputat del PP Alfredo Castelló.

“El govern considera que alguns articles poden incórrer en extralimitació competencial i que són contraris a la llei de garantia d’unitat de mercat, així com a la normativa europea”, ha informat Moragues, qui ha explicat que la llei valenciana estableix que només les persones físiques podran ser titulars d’autoritzacions del servei de taxi i que no podran atorgar-se autoritzacions de forma conjunta a més d’una persona ni a comunitats de béns i estableix l’obligatorietat de tindre domicili social i fiscal i seu física al País Valencià.

El Consell defensa la constitucionalitat de la Llei

El director general d’Obres Públiques, Transport i Mobilitat, Carlos Domingo, ha assegurat que la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori defensarà la constitucionalitat de la Llei del Taxi davant la Comissió Bilateral convocada pel govern espanyol. Domingo considera que la llei “compleix tots els requisits i és necessària per a la professionalització i millora del sector”. A més, ha assenyalat que els diferents informes de l’advocacia i del Consell Jurídic Consultiu avalen la constitucionalitat de la llei.

Domingo ha mostrat la seua “sorpresa” per les qüestions davant les quals l’Executiu de Rajoy planteja una possible inconstitucionalitat: d’una banda, que la llei solament preveja persones físiques i no jurídiques i, per una altra, la creació dels centres de distribució de serveis.

En aquest sentit, el director general s’ha mostrat sorprés perquè ja la Llei de Mobilitat de 2012 de la Comunitat Valenciana arreplegava que els taxistes foren solament persones físiques i no jurídiques com ho arrepleguen també altres textos legislatius en altres comunitats autònomes.

D’altra banda, la llei crea la figura dels centres de distribució de serveis de taxi, amb forma de societat mercantil o cooperativa, que podrà agrupar titulars d’autoritzacions de taxi com a instrument per al desenvolupament tecnològic i de millora en la prestació del servei. D’aquesta manera, “es podrà concentrar l’oferta dels serveis i millorar la seua comercialització”, ha explicat el director general.

Comparteix

Icona de pantalla completa