Julià Álvaro, destituït de secretari autonòmic de Medi Ambient

El càrrec serà ocupat per Francisco Quesada, regidor de Compromís a Ontinyent i històric del moviment verd
/ València
2 febrer 2018 01:00h

El secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha sigut destituït del seu càrrec aquest divendres en el ple del Consell, segons confirmen fonts de l'executiu a Diari La Veu. La consellera Elena Cebrián ha decidit donar un nou impuls a les polítiques de medi ambient i canvi climàtic i per això ha confiat en Francisco Quesada, membre de Compromís, regidor d'Ontinyent i històric del moviment verd, per a ocupar el càrrec.

La vicepresidenta Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior al ple, ha fet pública l'aprovació del decret de cessament i nomenament del secretari autonòmic i ha fet un xicotet recorregut pel currículum de Quesada. Segons ha explicat, el nou secretari autonòmic és diplomat en Magisteri, en l'especialitat de ciències, per la Universitat de València. És, a més, membre fundador de la colla ecologista l'Arrel i està implicat en projectes com ara bancs de llavors, reforestacions o horts urbans. També ha sigut responsable de l'àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat a Ontinyent, moment en què el municipi va ser guardonat pel Ministeri de Medi Ambient com a 'Ciutat Sostenible'.

El Consell ha expressat el seu agraïment a Julià Álvaro "pels serveis prestats al capdavant de la secretaria autonòmica de Medi Ambient i Canvi Climàtic, a la qual va accedir el dia 6 de juliol de 2015". També ha reconegut "el compromís i implicació personal en el projecte des del primer moment, amb una arrencada difícil per l'abandonament previ de les polítiques mediambientals i les dificultats de recomposició i reestructuració de la conselleria".

En la roda de premsa, Oltra ha explicitat que la destitució ha estat a proposta de la titular de la Conselleria i ha remarcat que la intenció és donar "un nou impuls polític" a aquesta àrea. "De vegades es cobreixen etapes i se'n comencen de noves", ha argumentat, i ha repetit que la persona que ocuparà el lloc a partir d'ara "és un expert en temes mediambientals". També ha afirmat que "no és que la persona que hi havia siga inadequada", sinó que "es considera que és més adequada una altra persona en aquest moment". Oltra ha assegurat que "no hi ha previst cap cessament de cap alt càrrec", mentre que no ha tancat la possibilitat de canvis en els assessors: "No són decissions que tinguen a veure amb el Consell".

Si bé la vicepresidenta ha afirmat que la destitució "no és una qüestió de pèrdua de confiança, sinó d'haver complit una etapa", la marxa d'Álvaro arriba després de diverses discrepàncies en la gestió de la Conselleria, com és el cas de l'aplicació del sistema de dipòsit, devolució i retorn d'envasos, les restriccions sobre la crema de la palla de l'arròs o la gestió de l'empresa pública Vaersa, on la consellera Elena Cebrián va prescindir del director general Víctor García, home de confiança del fins aquest divendres el seu número dos.    

A més, fa vora un any, es va fer fora de la Conselleria el cap de gabinet i l'assessor parlamentari d'Elena Cebrián. Es tractava de Fernando Rodrigo Cencillo i Rubén Tello, tots dos d'Els Verds-Equo. Álvaro, fins ara secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, és també coportaveu de Compromís i líder d'Els Verds.

En la roda de premsa, Oltra ha destacat que respon "com a vicepresidenta", ometent les preguntes sobre les tensions al si de Compromís. Tot i això, ha afirmat que "els segons i tercers graons del govern ho són pel seu currículum, no per ser dirigents d'una formació política" i ha afegit que "els membres d'aquest govern responem al govern i al Pacte del Botànic, no al partit".

Preguntada per l'SDDR, la vicepresidenta ha explicat que un dels impulsos que es volen donar en l'àrea és el pla integral de residus, "la gestió de residus sòlids i altres residus". "Ací és on s'han de contemplar les polítiques verdes d'aquest govern", ha conclòs.

next