Diari La Veu del País Valencià
L’Aeroport d’Alacant-Elx compleix 50 anys convertit en el primer aeròdrom del país

L’Aeroport d’Alacant-Elx va celebrar el passat divendres el seu 50 aniversari. L’acte institucional per a conmemorar el seu mig segle va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. I no és per a menys, ja que l’Altet és l’aeroport més important del País Valencià, el cinqué de l’estat espanyol i el 14 d’àmbit europeu.

Els inicis de la vida d’aquest aeroport es remunten a novembre de 1964 amb l’adquisició dels terrenys situats en la zona de l’Altet. Prèviament, allí havia estat emplaçat el vell aeròdrom de les Lignes Aeriennes Latécoère en 1919, línia que realitzava el transport de correu postal entre França i les seues colònies africanes. Amb motiu del Pla Nacional de Desenvolupament Econòmic i Social de l’època, es va considerar que calia dotar Alacant d’un aeroport eminentment turístic.

Mesos després van començar les obres per a construir una pista de vol de 2.700 metres, un carrer de rodadura, carrers d’eixida ràpida i la instal·lació d’un ILS (Sistema d’aterratge instrumental). Tres anys després, en maig de 1967 les instal·lacions es van obrir al trànsit estatal e internacional de passatgers i mercaderies el nou Aeroport d’Alacant.

Una avioneta estacionada en la terminal antiga de l’aeroport. / AENA

El mateix dia de la inauguració va aterrar el primer avió, un Convair Metropolitan de la companyia Aviaco. La companyia Iberia es va incorporar al trànsit de l’Aeroport al novembre de 1969 amb les seues línies Alacant-Madrid i Alacant-Barcelona. El creixement del trànsit va ser immediat, ja que tots els turistes amb destinació a la costa alacantina, que fins al moment feien la seua entrada per l’aeroport de València, es van traslladar al d’Alacant.

La primera mostra del ràpid creixement d’usuaris va arribar en 1970, quan la terminal existent es va quedar menuda per a acollir-los. Aquell any el nombre de passatgers es va acostar al milió, per la qual cosa es va fer necessària la construcció d’una nova terminal de passatgers. Tal com va explicar Aena, la primera fase de les obres va ser inaugurada al juny de 1972 i estava destinada només a vols internacionals. La segona fase va concloure en 1974 i es va incorporar el trànsit estatal al març de 1975.

En 1978, per l’aeroport d’Alacant-Elx ja passaven dos milions de passatgers, fet que va obligar a reformar les instal·lacions i a ampliar l’estacionament d’avions en 60.000 metres quadrats. Segons expliquen des d’Aena, per raons operatives es va augmentar la longitud de la pista fins als 3.000 metres.

La consolidació de les instal·lacions va anar de la mà de la popularització dels viatges en avió. Així mentre que, segons les dades d’Aena, als anys 80 el creixement de viatgers fou moderat, l’augment a la dècada dels 90 va ser “espectacular”. En 1996 es va dur a terme una “profunda reforma”, que va permetre atendre els nou milions de passatgers anuals que utilitzen les seues instal·lacions. Per a facilitar els embarcaments es van instal·lar cinc passarel·les telescòpiques i es va construir un nou edifici d’oficines per a companyies aèries, centre d’operacions i una àrea de negocis. També es va ampliar la capacitat de l’aparcament de vehicles i la plataforma d’avions.

Un dels factors que va influir en el gran creixement de les instal·lacions de l’Altet va ser la liberalització del mercat aeri a Europa i Espanya. Aquest fet va anar acompanyat d’una posterior aparició de companyies de baix cost, que prompte van aterrar a Alacant. Tot això va propiciar que als inicis del segle XXI l’aeroport se situara entre els sis primers de l’Estat.

En 2004 Aena i el Ministeri de Foment van engegar el Pla Levante, per a dur a terme la major ampliació en la història de l’Aeroport d’Alacant i crear una nova terminal que tinguera capacitat per a rebre a 20 milions de passatgers. El pla d’ampliació va incloure la creació d’una nova terminal de càrrega, que va entrar en servei en 2005 i l’execució d’una terminal de passatgers (T2) que va entrar en servei en 2007, a més d’altres actuacions.

Imatge actual de l’aeroport d’Alacant-Elx. / AENA

El 24 de març de 2011 va començar a donar servei l’actual terminal i les seues instal·lacions complementàries, com el nou aparcament, la nova central elèctrica i els nous accessos. La modernitzacio de l’aeroport va afavorir l’arribada de nous passatgers fins que en 2014 van passar per ell 10 milions de viatgers. La xifra rècord es va assolir el passat any amb l’arribada de 13 milions i la consolidació de l’aeroport d’Alacant-Elx com el cinqué de l’Estat.

Des de l’any de la seua inauguració ara fa 50 anys, han passat al voltant de 246 milions de viatgers per les seues instal·lacions. El 80% de passatgers que arriben a Alacant són viatgers internacionals, principalment amb origen o destí en Regne Unit, Alemanya i Holanda.

El darrer any 2017 va ser un any d’èxit per a l’aeroport i no només pel rècord de viatgers. El Consell Internacional d’Aeroports (ACI) li va otorgar el premi ‘Millor Aeroport 2017’ (Best Airport 2017) en la categoria de 10 a 25 milions de passatgers. En les últimes setmanes també ha guanyat dues noves rutes. Lufthansa operará fins a un vol diari entre Alacant i Frankfurt al juliol i agost i EasyJet volarà dues vegades per setmana a Berlín a partir de juny.

Comparteix

Icona de pantalla completa