Castelló de la Plana vol encetar en febrer la normalització del nom de la ciutat i del seu districte marítim

El govern municipal busca acabar amb una doble denominació en valencià i castellà "que només genera incomoditats i no beneficia ningú"
/ València
4 febrer 2018 01:00h
La decisió està avalada pels informes tècnics i jurídics preceptius i per un manifest signat per Germà Colon, Antonio Gascó, Vicent Pitarch i Vicent Garcia Edo.

El govern municipal de Castelló de la Plana, a instàncies del regidor de Normalització Lingüística, Ignasi Garcia, proposarà al plenari de l’Ajuntament del mes de febrer l’aprovació de l’inici dels tràmits per a la normalització del nom de la ciutat i del seu districte marítim. La voluntat és acabar amb la doble denominació: Castelló i Castellón. Pel que fa al districte marítim, desapareixeria el nom de Grao i es mantindria el de Grau.

Al respecte, Garcia ha manifestat que desitgen que tots els grups municipals avalen aquesta proposta, ja que "des del govern ens sentim impulsats i avalats per un manifest que ha sigut signat per gent tan il·lustre com el fill predilecte, Germà Colon; el cronista de la ciutat, Antonio Gascó, o els professors i estudiosos Vicent Garcia Edo i Vicent Pitarch i Almela".

En el seu manifest, els experts esmentats afirmen que la 'ena' final de Castellón "és aliena a la nostra història i cultura" i "causant d’una situació, si més no, estranya". "Quin bé faria la recuperació del nom únicament en valencià, tant per raons històriques i filològiques com de dignitat i estètica, i més tenint en compte que aquesta decisió no causaria danys d’interpretació a tercers", expressen.

També afirmen que "Castelló és la denominació tradicional, històrica i legal i, per tant, la més adequada al marc institucional" i al·ludeixen a la diferència etimològica i semàntica entre Castelló i Castellón, ja que la primera "és resultat de l’evolució directa de la construcció medieval castellu amb el sufix diminutiu '-one'", mentre que l’augmentatiu Castellón en castellà "designa un castell gran, dimensió que mai va tindre el Castell Vell, llar pairal del nostre poble". A més, la proposta del Govern i de la Regidoria de Normalització està també sostinguda per un informe tècnic lingüístic i per un informe jurídic.

El regidor de Normalització també ha recordat que, "tal com va avançar el Govern en el passat Debat sobre l' Estat de la Ciutat, és la nostra voluntat la de normalitzar el nom de Castelló de la Plana perquè es tracta d’una reparació històrica i està de sobra documentat que el nom original i correcte de la nostra ciutat és Castelló". Garcia ha continuat afirmant que "és, a més, una exigència filològica, ja que s’ha demostrat repetidament que la 'ena' final contravé la gramàtica i l’ortografia i que va ser un intent de castellanitzar el nom després de l’aprovació del Decret de Nova Planta".

Per últim, el titular de Normalització ha afirmat que "creiem que hem d’acabar amb la doble denominació, que només genera incomoditats i no beneficia ningú. Estem convençuts que el canvi és bo per a la nostra llengua i per a la nostra ciutat, perquè amb ell rememorem d’on venim i qui som i demostrem que, en lloc de diluir el nostre nom original, ens sentim orgullosos dels nostres orígens, d’allò que ens identifica i de la llengua que parlem".

next