Diari La Veu del País Valencià
Hisenda denuncia que els préstecs per l’infrafinançament costaran 3.223 milions als valencians

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha reclamat novament al govern estatal la reforma urgent del sistema de finançament autonòmic, caducat des de l’1 de gener de 2014, amb la finalitat que els valencians “reben d’una vegada per sempre el finançament just que es mereixen i que hauria d’arribar almenys a la mitjana per habitant del conjunt de les comunitats”. “No podem seguir més així, tractats com a ciutadans espanyols de segona, condemnats des de fa dècades a rebre menys recursos que la mitjana”, ha assenyalat Soler. A més, ha censurat que el govern de Mariano Rajoy “atorgue a la Comunitat Valenciana préstecs que cobreixen el dèficit generat per la insuficiència de recursos en lloc del finançament per dret que sí que transfereix a altres territoris”.

“El sistema de Rajoy ha suposat que el deute de la Comunitat Valenciana s’haja duplicat en els últims anys, coincidint amb l’etapa de l’anterior Consell, a través d’uns préstecs que els valencians hauran de retornar i amb interessos”, ha lamentat el titular d’Hisenda, que ha advertit que els interessos dels préstecs estatals “costaran als valencians 3.223 milions, dels quals 1.633 milions ja s’han desemborsat des de 2012 a costa del pressupost de la Generalitat i altres 1.272 milions s’hauran d’abonar en els pròxims deu anys”. A més, ha denunciat que en altres territoris el govern espanyol els ha mantingut el FLA al 0% d’interés.

“Tots els estudis científics, inclosos els del mateix Ministeri d’Hisenda, revelen el gravíssim infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana des de fa dècades”, ha afirmat Soler. El conseller també fa referència a l’últim treball de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques, publicat aquest diumenge, que “certifica” que l’endeutament del País Valencià “obeeix a la insuficiència financera patida”.

A la vista de tot això, “a què ve tanta alegria perquè li donen a la Comunitat préstecs i no finançament per dret? És que prenen els valencians per ximples? És una falta de respecte als ciutadans de la Comunitat Valenciana, que han mostrat lleialtat i que no volen ser més que ningú però tampoc menys. No ho podem tolerar”, afegia el conseller.

Soler ha recordat que l’anterior conseller d’Hisenda, Juan Carlos Moragues, “demanava, encara que sense fer molt de soroll per a no molestar, finançament i no préstecs” però ara, com a delegat del govern espanyol, “s’ha convertit en un hooligan del FLA i ja no parla de rebre els recursos que es mereixen els valencians per dret”. Per a Soler, és “trist” que el delegat del Govern “rendisca homenatge” al president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, “en assumir el discurs que els préstecs que han donat als valencians en lloc del finançament que es mereixen són una ganga”. “Que un representant valencià s’agenolle d’aquesta forma davant el discurs bàsicament injust de Feijóo dóna molta tristesa”, afirma Soler.

Amb tot, el titular d’Hisenda emplaça tots els responsables públics valencians, “sense distinció de sigles”, a fer pinya per a “exigir el canvi urgent del model i que es restituïsquen els drets dels cinc milions de valencians”. “Necessitem la unitat de totes les forces polítiques, perquè la social ja la tenim”, ha asseverat.

Comparteix

Icona de pantalla completa