Diari La Veu del País Valencià
Cevisama confirma la recuperació del sector ceràmic després de la crisi

Cevisama, un dels certàmens més importants del sector ceràmic, va obrir aquest dilluns les seues portes a Fira València. L’edició número 36 del saló internacional compta amb expositors de 38 països en els més de 54.500 metres quadrats d’exposició. Està previst que més de 80.000 compradors assistisquen a la fira en una edició en què el sector, molt castigat durant els anys de la crisi econòmica, consolida ara la seua recuperació amb xifres que demostren el seu creixement.

Dos símptomes de la recuperació del sector són l’augment en les vendes i en la contractació. En 2017 les empreses ceràmiques van exportar per valor de 2.700 milions d’euros, mentre que al mercat interior les vendes van ascendir a 800 milions, segons va comunicar el president de l’Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (Ascer), Vicente Nomdedéu. Aquestes xifres representen una crescuda del 5% i 10% respecte a 2016 i mostren que el sector està “cada vegada més sa gràcies a l’esforç dels empresaris i els treballadors”. El president de la patronal va emfatitzar que “per fi” es pot parlar de creixement al sector, una pauta que espera que continue en 2018 i 2019.

Pel que fa a les contractacions, en l’últim any es van crear al voltant d’uns 800 llocs de treball directes al sector; és a dir, unes 30 noves ocupacions cada dia, segons les dades de la patronal. Nomdedéu va assegurar que els nous llocs de treball al sector són “estables, de continuïtat i sans”. A aquesta creació d’ocupació directa cal afegir les ocupacions indirectes, que el president d’Ascer xifra en al voltant de les 500.

El País Valencià és l’origen del 86% de les exportacions estatals de productes ceràmics, segons les últimes dades fetes públiques per l’Ivace, que mostren també que aquest és el tercer producte més exportat per les empreses valencianes. França és el principal client, seguit dels Estats Units, Regne Unit i Aràbia Saudita, on fins al juliol de 2017 les exportacions van caure un 15% respecte al mateix període de 2016.

Per productes, el que més es ven a l’exterior són plaques i rajoles envernissades, que suposen aproximadament el 89% de les exportacions. Fins a juliol de 2017, el producte que més havia incrementat la seua venda fora de l’estat espanyol van ser els taulells de ceràmica, en canvi, els taulells de construcció van experimentar una caiguda del 37% respecte a 2016.

Bona part del sector tauleller espanyol es concentra a la demarcació de Castelló. Aproximadament el 94% de la producció estatal s’origina a aquestes comarques, on es localitza el 81% de les empreses taulelleres. Les dades més recents del Directori Central d’Empreses (DIRCE) per a 2017 situen en un 40% el nombre d’empreses al País Valencià que fabriquen productes ceràmics per a la construcció.

Un certamen de referència en el calendari firal

A la inauguració de la fira van assistir el president del Consell, Ximo Puig; el conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent; la consellera d’Habitatge, Maria José Salvador, i l’alcalde de València, Joan Ribó, entre d’altres. De vesprada, també va acudir el ministre d’Energia, Álvaro Nadal.

El certamen, referent en el calendari firal internacional, té un 20% més de superfície comercial que en l’anterior edició i ocupa un total de deu pavellons –dos més que en 2017–, de manera que supera els 120.000 metres quadrats. La innovació i la creativitat marquen l’oferta dels 838 expositors reunits a la fira, dels quals 506 són espanyols i 332, marques estrangeres, majoritàriament italianes, dels sectors de paviments i revestiments ceràmics; esmalts i colors; maquinària ceràmica; equipament de bany; pedra natural, i materials adherents i utillatge.

Segons l’organització, en l’inici del certamen s’ha fet palesa una major afluència de compradors estrangers. “Han arribat a la fira grans distribuïdors dels Estats Units i Canadà i compradors dels principals mercats europeus, encara que també s’han vist bastants compradors d’Orient Mitjà i dels països asiàtics”, va assegurar la directora de la mostra, Carmen Álvarez, durant la inauguració. Per al president de Cevisama, Manuel Rubert, “tot fa preveure que en aquesta edició superarem la xifra de professionals de mercats exteriors de l’any passat, que ja va ser una xifra rècord, ja que va superar àmpliament els 16.000”.

Comparteix

Icona de pantalla completa