Compromís exigeix actuacions a Europa i a l'Estat per a combatre la davallada del preu de l'arròs

La formació demana l'aplicació de la clàusula de salvaguarda enfront de l'acord europeu amb Cambodja i Myanmar que ha fet que el preu de l'aliment baixe un 32%
/ València
5 febrer 2018 01:00h
Reunió mantesa per Jordi Sebastià i altres representants polítics i d’associacions agràries per tal d’acordar mesures per la problemàtica de l’arròs

Compromís ha reunit aquest matí a València els diferents actors en el sector de l’arròs amb l'objectiu de posar mesures a la dràstica baixada de preus en el producte provocada per les importacions de Cambodja i Myanmar. Aquests dos països han submergit el preu de l'arròs fins a un 32% després d'un acord europeu que els permet el comerç amb la UE a canvi que es respecten els drets humans en el seu territori, una clàusula que, de fet, s'incompleix de manera fefaent.

La reunió ha sigut convocada pel portaveu de Compromís al Parlament Europeu, Jordi Sebastià, arran de la seua participació, fa unes jornades, en el II Forum Europeu de l'Arròs, on va poder comprovar de primera mà la situació del sector i com productors i indústria estan d'acord a esmenar aquest problema que causen els tractats de lliure comerç

En representació de les associacions agràries han acudit Miguel Minguet, d'AVA-ASAJA, i Enric Bellido, de la Unió de Llauradors. Joan Baldoví, portaveu de Compromís al Congrés; Cristina Rodríguez, portaveu de Compromís en la comissió d'agricultura de les Corts; Consol Castillo, regidora d'agricultura de l'Ajuntament de València, i Raquel Tamarit, alcaldessa de Sueca, han completat la taula.

Clàusula de salvaguarda

Una de les mesures polítiques que van a posar-se en marxa després de la reunió és la sol·licitud des del grup Compromís aCongrés perquè el govern espanyol demande l'aplicació de la clàusula de salvaguarda a la Unió Europea. Aquesta clàusula és una mesura de protecció als països de la UE davant el cas que s'hagen alterat de forma significativa les condicions en les quals es van pactar els acords comercials i que impedisquen el seu compliment a alguna de les parts per ser extremadament lesius per als seus interessos.

En aquesta línia, des del Parlament Europeu "es realitzaran també les preceptives preguntes a la Comissió sobre l'actual situació de desemparament del sector de l’arròs espanyol, perjudicat per l'acord comercial que pot portar a la seua desaparició", explica Jordi Sebastià. "S'està produint una situació d'indefensió dels productors que veuen com el mercat s'inunda d'arròs de Cambodja, de manera que augmenten les importacions (un 822%) a un major ritme que l'augment del consum (5%), cosa que implica una pujada d’estoc i una dràstica caiguda dels preus, així com el principi de l'abandó del camp, que comportaria, a més de l'evident perjudici econòmic, un greu problema en la gestió del territori”, conclou Sebastià.

D'altra banda, també se sol·licitarà elevar a la Comissió d'Agricultura del Parlament Europeu la petició de l'etiquetatge de l'arròs amb la finalitat que el consumidor europeu puga conéixer el seu origen, situació que ja es pot veure en altres productes, com ara la mel.

Finalment, s'ha acordat un manifest institucional de suport a les decisions del II Forum Europeu de l'Arròs, de manera que es puga visibilitzar aquesta problemàtica que afecta uns dels sectors productius valencians més significatius. Uns acords que especifiquen clarament la sol·licitud de l'aplicació de la clàusula de salvaguarda.

next