Diari La Veu del País Valencià
PP i Cs donen prioritat a l’Estatut de Múrcia i tornen a ajornar al Congrés la reforma del valencià

El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha carregat durament contra el Partit Popular i Ciutadans després de conéixer-se la decisió de la Taula del Congrés d’iniciar la reforma de l’Estatut de Múrcia mentre es torna a ajornar la del valencià, malgrat que es va sol·licitar sis anys abans. D’aquesta manera, es dóna prioritat al marc estatutari murcià, després d’haver-se abordat el canari.

La reforma de l’Estatut valencià està “paralitzada indefinidament”, ja que els grups parlamentaris del PP i Cs al Congrés han sol·licitat 45 vegades que s’amplie el període d’esmenes. Mentre, per altra banda, deixen que els estatuts d’altres territoris seguisquen els tràmits naturals, ha denunciat Baldoví a través d’un comunicat.

L’Estatut valencià és l’únic que segueix “als llimbs”, tot i que el parlament valencià va registrar la sol·licitud de la reforma al desembre de 2011 abans que el murcià, que ho va fer al maig de 2017, i el canari, a l’abril de 2015.

Baldoví ha criticat que s’estiguen usant les reformes dels estatuts d’autonomia com a “monedes de canvi” per a afavorir a uns territoris i governs autonòmics enfront d’uns altres: “Al PP i a Ciutadans no els importen gens els drets dels valencians i les valencianes ni que el nostre govern haja realitzat els tràmits sis anys abans que altres territoris. El seu modus operandi és claríssim: bloquejar les millores dels territoris no governats per ells”.

El portaveu de Compromís ja va criticar que l’Estatut de Canàries avançara el valencià fa uns mesos. “Amb aquesta jugada, el PP s’ha assegurat l’aprovació dels Pressupostos comprant el vot als parlamentaris canaris”, ha advertit.

Baldoví considera que aquest bloqueig és intencionat. “No és raonable que la reforma d’una única disposició addicional d’un estatut d’autonomia es demore quasi set anys. Els drets socials dels valencians i valencianes seguiran aparcats al Congrés pel filibusterisme parlamentari del PP i Cs”.

Comparteix

Icona de pantalla completa