Diari La Veu del País Valencià
Un llibre trau de l’oblit els pares de la innovació educativa valenciana

El director general de Política Educativa, Jaume Fullana, ha presentat aquest dimarts el llibre 20 mestres del segle XX al País Valencià, un projecte que han coordinat Carmen Agulló i Vicent Romans, editat per Edicions 96. El monogràfic, publicat gràcies a la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, trau de l’oblit els pares de la innovació educativa valenciana.

L’obra tracta de fer visible la trajectòria de mestres valencians així com les pràctiques escolars innovadores que van dur a terme al País Valencià durant el segle passat. L’objectiu, ha explicat la Conselleria en un comunicat, és reconstruir i posar en valor la història de l’escola valenciana. El volum proposa una lectura en clau diversa atenent qüestions com ara el temps, l’espai, les metodologies i les ideologies diferents que tenien lloc dins de les aules. Tot i la diversitat hi ha una característica comuna: el compromís per la renovació pedagògica. Es tracta, doncs, d’un repàs a les figures rellevants de la pedagogia valenciana, al costat d’altres menys conegudes, però totes amb propostes originals i agosarades en el seu moment.

L’autoria de les biografies és fruit de mestres, professors de secundària i universitat que demostren com la ciutadania es pot apropar a la tasca docent i a la personalitat dels mestres a través de l’alumnat, dels companys de professió, de la família o de l’historiador, de manera que es confecciona un relat apassionat i apassionant, han explicat.

El llibre posa el focus en el segle XX, que va representar un temps de progrés en la investigació i en la intervenció organitzada dels processos de l’educació. Al remat, representava un canvi de paradigma que exigia transformacions profundes en els objectius, en els mètodes i en les funcions que desenvolupaven tant mestres com alumnat.

Els editors han triat un seguit d’homes i dones que concreten alguns d’aquests canvis, tendències i praxi d’aquests temps. Cadascun dels capítols del llibre està dedicat a un mestre: Natividad Rodríguez Atalaya; Amalia i Ana Carvia Bernal; Antonia Maymón; Maria Ibars; Amparo Navarro Giner; Carmen Valero Gimeno; Francisca Sanchis Ferrer; Adelina Barrés Ballester; Josefina Fernández Casares; Empar Granell; Ricardo Vilar-Negre; José Casasola Salmerón; Rafael Arizo Aparici; Ventura Pascual i Beltrán, Carles Salvador; Enric Soler i Godes; José Quirós García; Ramón Ramia Querol; Melochor Botella Martínez, i Vicent Costa Vercher.

Comparteix

Icona de pantalla completa