Diari La Veu del País Valencià
El 4,7% dels ciutadans pensa que el PPCV continua governant i el 0,6%, que ETA és un problema per al País Valencià

Que només un 17,8% pels valencians tinga una idea clara de qui governa el seu país pot resultar sorprenent. La sorpresa es matisa quan es comprova que un 40% hi té una idea aproximada, com ara que PSPV i Compromís governen amb Podem (15,8%) o amb “uns altres” (7,4%), que el PSPV governa amb uns altres (15,3%) o que Compromís governa també amb “uns altres” (2,1%).

Però, el Baròmetre de la Generalitat fet públic pel president del Consell, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mónica Oltra, ofereix dades com ara la convicció d’un 6,8% dels enquestats que el PSPV governa en solitari i la d’un 4,6% que percep un govern monocolor de Compromís. La realitat esdevé caleidoscòpica per a un 4,7% de la població que viu amb la consciència que és el PPCV l’actual partit governant.

Les dades polítiques projecten altres resultats significatius que, a banda de confirmar com és de volàtil la memòria, confirmen la importància d’encapçalar un govern. Només un 16,9% recorda haver votat pel PPCV en maig de 2015. Tot que i els populars van ser la força més votada amb un 26,25%, el PSPV, que va obtindre un 20,3% dels sufragis, és significativament més recordat, amb un 20,1%. Compromís, que va quedar tercer en 2015 amb el 18,19%, cau a la quarta posició com a conseqüència d’aquesta mena d’amnèsia en què només un 9,3% dels enquestats recorda haver-li donat la seua confiança, un oblit de quasi la meitat dels seus votants reals.

La present conjuntura alcista de Ciutadans, que es va quedar en quart lloc en les darreres Eleccions Autonòmiques, amb el 12,31%, el fa pujar per damunt del percentatge real obtingut. El flamant 13,2% dels qui recorden haver votat el partit d’Albert Rivera contrasta amb el pobre 7,7% que obté Podem, una formació que en 2015 va aconseguir el l’11,23% dels sufragis.

Finançament insuficient

L’enquesta suposa una dutxa d’aigua freda per als esforços governamentals de posar el problema del finançament en l’epidermis de les preocupacions dels valencians. Només el 2,1% afirma de manera espontània que la manca de recursos de la Generalitat estiga entre els 3 primers problemes del país.

La descoratjadora xifra es compensa amb altres aproximacions indirectes, com ara la percepció del tracte “roín” o “molt roín” que l’Estat infligeix al País Valencià (39,1%) i la convicció expressada per un 42,8% que “el govern (Consell) està tractant de resoldre els problemes dels valencians i les valencianes, però necessita més recursos”.

Quan els ciutadans són requerits expressament pels 3 reptes principals que hauria d’atendre el Consell, un 6,1% respon que “aconseguir un millor finançament estatal per a les polítiques autonòmiques” i un 5,5% reclama que “l’Estat invertisca més en infraestructures en territori valencià”.

ETA en la memòria

L’espontaneïtat de les preocupacions dels ciutadans consultats ha donat dades com ara la persistència d’ETA entre les inquietuds. Per a un 0,6% dels 2.016 enquestats (12 persones), ETA continua sent un dels 3 problemes principals que pateix el País Valencià. Per a un 0,5% (10 persones), el fantasma de la banda terrorista, inactiva des de 2011, és un problema personal, una xifra fins i superior que el 0,4% (8 persones) que identifiquen el finançament autonòmic com a una qüestió que els afecta íntimament.

Tan valencià com espanyol

L’enquesta pregunta per la filiació sentimental dels ciutadans a Espanya o al País Valencià. Una aclaparadora majoria –el 62,7%– diu sentir-se “tan valencià com espanyol”. Els “només” espanyols suposen el 17,9% de la població, davant del 10,6% que se sent “més espanyol que valencià. Un 3,8% es declaren “més valencians que espanyols” i un 1,6% es manifesta “només valencià”. Un 3,3% no ho sap o no contesta.

Comparteix

Icona de pantalla completa