Diari La Veu del País Valencià
El TSJ tomba també la cautelaríssima contra la retirada de la Creu dels Caiguts de Callosa de Segura

El Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià ha tornat a avalar els treballs de retirada de la Creu dels Caiguts de Callosa de Segura. El tribunal ha fet pública aquest dijous una interlocutòria en la qual desestima la mesura cautelaríssima sol·licitada per la Plataforma Ciudadana en Defensa de la Cruz amb la qual pretenia paralitzar els treballs de retirada de la creu i els seus elements duts a terme per l’Ajuntament de la localitat del Baix Segura en compliment de la Llei de Memòria Històrica.

Aquest pronunciament és el segon en tan sols 72 hores del TSJ avalant la retirada de la Creu dels Caiguts ubicada a l’església de Sant Martí de Callosa de Segura. El passat dilluns l’alt tribunal valencià també va desestimar la mesura cautelar presentada per la Plataforma Ciutadana en Defensa de la Creu –representada per l’Associació espanyola d’advocats cristians–, tot i que en la resolució instava l’Ajuntament a custodiar la creu fins a la resolució del fons del conflicte. Aquest dijous, el pronunciament ha servit per a rebutjar la cautelaríssima.

El 29 de gener va ser la tercera vegada que el consistori governat per partits d’esquerra, gràcies a un acord progressista entre PSPV, EU i Som Callosa (la marca de Podem a la localitat), va intentar la retirada de la creu franquista. En aquesta ocasió sí que es va poder retirar el símbol franquista gràcies al fet que les forces de seguretat van tancar els accessos a la plaça on es trobava. La retirada no va ser fàcil, ja que veïns vinculats a la Plataforma Ciutadana en Defensa de la Creu i un grup de persones vinculades al partit ultradretà La Falange van tractar d’impedir-la. Davant els fets, la Guàrdia Civil va haver de detindre dos individus.

El mateix dia de la retirada, el TSJ valencià va ordenar a l’Ajuntament “el cessament immediat dels treballs de destrucció/retirada de la Creu dels Caiguts i/o el seu trasllat a qualsevol lloc”. Amb tot, la creu ja havia sigut retirada. Davant això, l’advocat d’advocats cristians Juan José Liarte va explicar que perseguiran “els responsables de l’enderrocament de la Creu si aconseguim demostrar que s’ha fet il·legalment”. En un comunicat, va assenyalar que es demanaran “responsabilitats personals i patrimonials, però també penals“.

Comparteix

Icona de pantalla completa