Diari La Veu del País Valencià
Cultura proposa recórrer els museus valencians des de la perspectiva de gènere

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha presentat el projecte encarregat a la Universitat de València ‘Relecturas. Itinerarios museales en clave de género’, que ofereix als visitants dels museus una lectura de les col·leccions exposades des de la perspectiva de gènere.

Així, el projecte consisteix a generar una nova mirada als museus que permeta reflexionar sobre el paper de la dona, dels mites patriarcals o de la desigualtat social entre homes i dones. S’ha dissenyat una web en què es troba tota la informació de les peces amb perspectiva de gènere de cadascun dels museus participants i proposa una ruta cultural per aquests.

En aquesta primera fase del projecte participen el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí, el Museu de Prehistòria de València, el Museu d’Història de València, el Museu Valencià d’Etnologia, el Museu del Palmito d’Aldaia i el Museu Comarcal de l’Horta Sud Josep Ferrís March. Cada institució ha elaborat un recorregut en clau de gènere. El projecte està pensat perquè s’afegisquen més museus i més peces, així com cicles i conferències a fi de contribuir a la promoció, difusió, disseny i organització d’activitats de promoció cultural i artística valenciana.

El subdirector general de Patrimoni Cultural i Museus, Antonio Bravo, ha assenyalat que “és la primera vegada que s’enfoca un museu valencià des de la perspectiva de gènere”. “Es tracta d’obrir l’objectiu i de tindre una mirada més profunda sobre les peces que s’exhibeixen, per mitjà de la distinció d’aquelles obres relacionades amb rols de la dona o representacions pròpies de la masculinitat”, ha afegit. Bravo ha indicat que la major part de les peces seleccionades “visibilitzen la presència de la dona als museus a través d’objectes usats per dones, elaborats per i per a dones o relacionats amb les activitats pròpies que han dut a terme històricament o que se’ls ha atribuït automàticament a les dones del passat”.

La Generalitat ha subvencionat aquest projecte, que ha sigut dut a terme per la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València. En la presentació de ‘Relecturas’ ha participat la degana, Ester Alba, junt amb els directors dels museus participants.

Comparteix

Icona de pantalla completa