Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat gasta milió i mig d’euros en estudis d’opinió
Europa Press / València

El també conseller de Presidència s’ha expressat en aquests termes en Les Corts, on ha comparegut a petició de Compromís i d’EUPV per a explicar els estudis d’opinió encarregats per la Generalitat i el contracte subscrit amb l’empresa GFK-Emer-Ad hoc Research SL.

Ciscar ha explicat que els estudis d’opinió es realitzen regularment des de 1984 i ha puntualitzat que des d’aquesta data se n’han realitzat 228.

El conseller ha assenyalat que la finalitat d’aquests estudis és conèixer l’opinió dels ciutadans sobre qüestions d’actualitat i conjuntura social, econòmica i política, amb els quals el Govern valencià pretén “aconseguir millors resultats de gestió”.

Sentència recorreguda

El vicepresident també ha assenyalat que el Consell ha recorregut la sentència del Tribunal Superior de Justícia valencià (TSJ) que estima el recurs interposat per Compromís davant la negativa de la Generalitat a facilitar-los els estudis d’opinió pública en considerar que vulnera el dret a la informació dels parlamentaris, per la qual cosa obliga l’Executiu valencià a lliurar aquesta documentació. Ciscar espera que “la pròxima resolució judicial aclarisca la qüestió”, i ha assegurat que si obliga el Consell a lliurar els estudis, ho farà.

Respecte al contracte amb l’empresa GFK-Emer-Ad hoc Research SL, ha explicat que es va formalitzar el passat 23 d’abril, per un import de 99.000 euros més IVA, i té un termini d’execució d’un any.

Els grups de l’oposició han denunciat que el Consell no publique aquests estudis íntegres en els quals, segons el diputat de Compromís Fran Ferri, “des de 2010 s’han gastat 663.000 euros”. “S’estan gastant els diners dels valencians en enquestes secretes, per a pagar-se el seu institut demoscòpic privat”, ha criticat Ferri.

En aquesta línia, el portaveu adjunt d’EUPV, Ignacio Blanco, ha assegurat que només en 2013 i 2014 la despesa en aquests estudis ha sigut de “240.000 euros” i que en l’última dècada, “un milió i mig”. Blanco ha acusat de “mentider” Ciscar, ja que ha assegurat que algunes preguntes es refereixen a intenció de vot i a valoració de líders polítics.

Ciscar, en la seua segona intervenció, ha negat que aquests estudis siguen “enquestes electorals”, encara que ha admès que sí s’inclouen “qüestions de catalanisme o independentisme”, perquè “no podem ocultar una realitat”.

“Alguns de vostès -ha dit dirigint-se a l’oposició- voldrien que la Comunitat Valenciana formara part d’eixa nació independent”, en referència a Catalunya.

Comparteix

Icona de pantalla completa