El PPCV avisa que la llei que garanteix la sanitat universal acabarà al Constitucional

El ple de les Corts rebutja tornar al Consell el projecte de llei de salut valenciana, que segueix el seu curs parlamentari
/ València
8 febrer 2018 01:00h
Sanitat ha fet públiques les dates dels exàmens de 18 categories que se celebraran al febrer del pròxim any.

El ple de les Corts Valencianes ha rebutjat aquest dijous, amb els vots del PSPV, Compromís, Podem i l'abstenció de Ciutadans, tornar al Consell el projecte de llei de modificació de la Llei de Salut de la Comunitat Valenciana, que recull la recuperació de la universalitat de l'atenció sanitària i promou la gestió pública d'aquesta. Així, la llei segueix el seu curs parlamentari, tot i que els populars –que l'havien esmenat– han avisat que pot acabar al Tribunal Constitucional, com ja ha passat amb altres normes.

Carmen Montón, en defensa de la norma, ha argumentat que el projecte està inspirat en tres grans eixos, com són "la universalitat de l'assistència sanitària, la garantia d'equitat i no discriminació i l'enfortiment del sistema públic". D'aquesta manera, ha emfatitzat que es busca transformar el sistema sanitari des d'"una perspectiva innovadora" amb l'objectiu de "deixar enrere les retallades i la privatització" perquè la sanitat valenciana "afronte els reptes del futur i millore la salut de la ciutadania".

Montón ha destacat que entre els aspectes nous de la norma estan l'impuls a l'equitat farmacoterapèutica, l'atenció a la salut mental o mesures relacionades amb l'impuls a la recerca biomèdica i sanitària. També inclou un nou article adreçat a promoure les actuacions necessàries per a fomentar la donació voluntària i gratuïta de sang, òrgans, teixits i cèl·lules.

Durant el debat parlamentari, el diputat del PP José Juan Zaplana ha defensat l'esmena del seu grup i ha titllat la norma de "vertader nyap" perquè "es va tramitar sense participació, amb inadequades justificacions, sense objecte clar, sense un informe econòmic i és inconstitucional". Així mateix, ha acusat la conselleria d'"ocultar informació" i ha afegit que no el sorprén, "perquè és el departament del Consell més opac i amb més col·locacions". Zaplana ha insistit que tots els informes que s'han sol·licitat "qüestionen" el que recull la llei, que és "inconstitucional". "És un nyap i anirà al Constitucional, com el copagament o la universalitat i després diran que la culpa és del PP, però algun dia portaran una llei constitucional a aquesta càmera?", s'ha preguntat.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next