Diari La Veu del País Valencià
Plataforma per la Llengua demana als clubs que no donen l’esquena als seus aficionats valencianoparlants

La presència del valencià en l’àmbit esportiu i al futbol en particular es troba encara lluny de poder considerar-se normalitzada, segons assenyalen des de Plataforma per la Llengua, que ha posat en marxa la iniciativa ‘Fes un gol pel valencià’ per tal de revertir aquesta situació.

L’entitat ha analitzat la comunicació dels clubs de futbol del País Valencià per a conéixer de primera mà quin tracte fan d’aquesta llengua. Com a principals dades, cal destacar que el valencià sols està present als webs dels equips de primera divisió, ja que els d’altres categories com segona divisió B o tercera utilitzen exclusivament el castellà per a les seues difusions. A més, el València CF és l’únic que té un compte a Twitter i ràdio oficial en valencià. Així, aquest últim, el Llevant UD i el Vila-real CF fan ús del valencià, mentre que a clubs com l’Hèrcules, l’Elx i el Castelló no existeix.

Davant d’aquest escenari, Plataforma per la Llengua ha decidit plantejar tres línies de reinvidicació concretes: l’aplicació del valencià en la senyalització dels estadis de futbol com a signe d’identitat i vincle entre afició i equip; que els clubs utilitzen aquesta llengua al mateix nivell que les altres als seus canals habituals de comunicació, i treballar per a millorar l’atenció dels aficionats també en valencià.

La plataforma es compromet a fer arribar als equips directius dels diferents clubs aquestes demandes així com unes altres que esperen anar recollint a mesura que vagen produint-se adhesions i signatures per a poder recuperar aquestos drets lingüístics.

Manuel Carceller, delegat al País Valencià de la Plataforma per la Llengua, ha explicat que “volem potenciar i fer força comuna davant les iniciatives individuals que ja han dut a terme les aficions en diferents indrets del territori. Les entitats futbolístiques tenen un impacte econòmic i social molt fort; creiem que és bàsic crear un vincle en valencià elles i la societat”.

Miquel Àngel Picornell, periodista esportiu de Radiotelevisió Valenciana, ha mostrat també el seu suport davant d’aquesta campanya expressant que “s’ha de preservar tot el llegat que l’antiga Canal 9 va deixar pel que fa a presència del valencià al futbol. No es pot perdre i s’han de reconéixer els drets de tots els aficionats a fer ús de la seua llengua”.

Finalment, Neus Mestres, directora de l’entitat, ha exigit que “s’ha d’acabar amb aquest fora de joc lingüístic i per a això és necessària la implicació dels equips directius dels clubs com a responsables. Fem una crida a la societat per a retornar-li al valencià un espai que ara no té”.

Comparteix

Icona de pantalla completa