Diari La Veu del País Valencià
Consum deixa d’etiquetar en valencià per a facilitar la lectura

La cooperativa valenciana Consum deixa d’utilitzar el valencià en l’etiquetatge dels productes elaborats sota la seua marca, aquells coneguts en el mercat com a “productes de marca blanca”.

El supermercat nascut a Alaquàs (l’Horta Oest) en 1975 era una de les poques empreses d’alimentació que utilitzaven el valencià en les etiquetes dels seus productes. Malgrat mantindre eixe tret distintiu de la cooperativa valenciana, aquest dijous va confirmar a través del seu perfil oficial de Twitter que opten per etiquetar els productes en castellà. Tot i això, van afegir que mantenen la resta de comunicacions amb els seus socis-clients en la seua llengua.

Els 680 centres amb què compta la cooperativa –entre els Consum i les franquícies Charter– estan repartits en sis territoris: País Valencià, Catalunya, Múrcia, Castella-la Manxa, Aragó i Andalusia. Cal assenyalar que, tret del País Valencià i Catalunya, la resta d’autonomies són monolingües. Això no obstant, les dues que són bilingües empren les mateixes llengües oficials i, per tant, les etiquetes poden servir per a ambdós territoris.

Pel que fa a l’ús de les llengües, la pàgina web de Consum informa de la seua activitat com a cooperativa alimentària en valencià, castellà i anglés. A més a més, bona part de les indicacions de les botigues estan retolades en les dues llengües oficials.

Els productes de la marca Consum estan, en part, indicats en castellà i en valencià. Tanmateix, tota la informació sobre ingredients, conservació del producte, consum o data de caducitat només està en castellà, fins i tot si el producte en qüestió està fet al País Valencià.

Aquest diari ha pogut comprovar aquest mateix divendres com als supermercats de la ciutat de València els productes de marca blanca no tenen etiquetatge en valencià, encara que el nom del producte sí que es manté en les dues llengües oficials.

Diari La Veu s’ha posat en contacte amb la cooperativa valenciana en tres ocasions per a poder conéixer quines són les raons que han dut la cooperativa Consum a prendre aquesta decisió, sense èxit fins al moment. L’etiquetatge en valencià ha sigut un dels trets que ha caracteritzat la cadena de distribució, cosa que ha portat molts dels seus clients a felicitar l’empresa per aquesta decisió. Ara, però, són molts els socis que han mostrat aquest divendres el seu malestar pel canvi en la política d’etiquetatge adoptada per Consum.

Aquesta vesprada des del perfil oficial dels supermercats Consum s’han publicat dues piulades respecte d’aquesta qüestió en què justifiquen per què han deixat d’etiquetar en valencià els seus productes. En la primera d’elles exposen que des de “Consum, com a cooperativa valenciana, apostem des dels nostres inicis per utilitzar el plurilingüisme tant en l’atenció al client com en els nostres suports (retolació, megafonia, papereria, email i espais digitals…)”. En la segona argumenten que “la decisió d’etiquetar la nostra marca pròpia en castellà ha sigut testada amb els nostres socis-clients i aprovada, com a cooperativa, a fi de millorar la llegibilitat dels nostres productes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa