Diari La Veu del País Valencià
El cooperativisme de vivenda al Cabanyal espera la resposta de l’Ajuntament

La rehabilitació del barri del Cabanyal és un dels temes que es queda pendent legislatura rere legislatura. Un cop descartat el projecte del PP de prolongar l’avinguda Blasco Ibáñez, una de les propostes del govern municipal de Joan Ribó va ser el foment del cooperativisme de vivendes per a millorar el barri. Aquesta iniciativa també té el suport del Consell i, de fet, va ser un dels compromisos de la Generalitat adquirits en el seminari de govern de gener.

L’empresa pública Plan Cabanyal-Canyamelar, juntament amb la Federació de Cooperatives de Vivenda de la Comunidad Valenciana (Fecovi), va organitzar unes jornades per a donar a conéixer aquest model d’habitatge al barri del Cabanyal en gener de 2017. L’objectiu de les xarrades era propiciar el desenvolupament local mitjançant la construcció o rehabilitació de vivendes, així com la revitalització del barri. Com a resposta a aquesta iniciativa va nàixer la cooperativa La Marítima el representant de la qual és l’arquitecte Pedro Rubio. Es tracta d’un projecte col·lectiu, sense ànim de lucre, que arranca de la base social del Cabanyal amb l’objectiu de regenerar-lo a través del sector inmobiliari, tot respectant l’essència del barri.

Després de diverses reunions amb el gerent de Plan Cabanyal-Canyamelar, Vicente Gallart, la cooperativa va mostrar el seu interés en dos solars del carrer Francisco Baldomar. Tot esperant que el consistori traguera a concurs les parcel·les, La Marítima ja tenia dissenyat el projecte de vivendes que desenvoluparia en ells, fins i tot, segons explica Rubio, també tenien tancat un acord amb Caixa Popular –que també és una cooperativa– per a finançar-ho.

“A aquestes hores, quasi un any després de mostrar-los interés per aquestos solars, encara no ens han contestat”, lamenta l’arquitecte i portaveu de la cooperativa. Rubio insisteix que segons les dades de Pla Cabanyal-Canyamelar hi ha 592 immobles de titularitat pública al barri, dels quals 242 són de l’empresa; 300 més, de l’Ajuntament; 36, de la Generalitat, i un, del Ministeri d’Hisenda.

“Molta gent s’ha involucrat altruistament en el projecte”, perquè “tot apuntava que eixiria prompte endavant, ja que el consistori semblava estar interessat a desenvolupar el cooperativisme de vivendes”, assegura Rubio. La realitat, però, és que malgrat l’interés no tenen una resposta oficial de l’Ajuntament de València.

Plan Cabanyal-Canyamelar té altres prioritats

Des de Plan Cabanyal-Canyamelar reconeixen que no han donat resposta a aquesta demanda i ho atribueixen a la priorització d’activitats. Vicente Gallart assegura que ells han tractat de dinamitzar el cooperativisme “però la realitat és que està costant dur-ho endavant”. Actualment, es troben en procés de taxar els solars per a poder traure’ls després a subhasta pública.

Malgrat els impediments “Plan Cabanyal-Canyamelar posarà a disposició de les cooperatives aquestos espais”, assegura Gallart, que reconeix, però, que l’empresa pública té ara “altres prioritats”. Aquestes són la tramitació d’unes ajudes que donen l’Ajuntament i la Generalitat per a rehabilitar el barri i que ells gestionen. Hi ha 132 edificis immersos en rehabilitacions i més de 500 families “esperant a recuperar part dels diners que han invertit”. Aquestes subvencions “sempre s’han donat tard” i Plan Cabanyal-Canyamelar està ara “centrat a agilitzar-les”.

La Marítima, oberta a totes les possibilitats

“Nosaltres no volem que ens adjudiquen res a dit, només volem que traguen els solars a concurs”, insisteix Rubio, que afirma que La Marítima està dissenyada per a adaptar-se a qualsevol proposta que els arribe des del Consistori. Per als solars del carrer Francisco Baldomar, ja tenen un projecte dissenyat i dividit en dues etapes.

La cooperativa adquiriria la propietat d’un dels dos solars i reservaria la del següent, ja que l’objectiu és construir 40 vivendes. Ara per ara tenen ja la possibilitat d’atendre la demanda de 20 socis. Dissenyarien i construirien les vivendes segons les demandes d’aquestes persones i, una vegada finalitzat aquest projecte, tractarien d’aconseguir 20 socis més per a alçar el següent edifici. “No poden ser només persones interessades a adquirir una vivenda, també s’han de creure el model cooperativista”, emfatitza Rubio, que explica que la particularitat d’aquests habitatges són les seues zones comuns amb serveis que compartirien els veïns.

Aquest és, per ara, l’únic projecte que han començat a desenvolupar, encara que segons l’arquitecte en tindrien molts més “si l’Administració haguera donat la resposta esperada” per a la cooperativa. L’arquitecte Pedro Rubio explica que els projectes eixirien endavant perquè tenen més de 100 demandes “de gent del barri i de fora”, per a desenvolupar-les.

Comparteix

Icona de pantalla completa