
El MuVIM consolida la "feminització" de la seua política cultural amb el cicle 'Big Bang Dones'

Aquest divendres es va presentar al MuVIM el cicle de cinema i debat 'Big Bang Dones. Feminismes en expansió'. Amb aquesta proposta, el museu obri un espai de diàleg i pensament "que reivindica el paper de la dona en la creació de noves formes d'autorepresentació inclusives, no estereotipades i flexibles, que contribuïsquen a projectar una imatge actualitzada de la seua condició des d'on seguir avançant cap a una realitat individual i col·lectiva millor". Així ho expliquen des del mateix museu i destaquen el paper del cinema com a mecanisme de construcció, deconstrucció i expansió de les identitats femenines, "revisant alguns dels assumptes que marquen i condicionen la vida diària de les dones i el desenvolupament personal, emocional i laboral".
Artistes, crítiques d'art, filòsofes, escriptores, psicòlogues, professores, activistes, sociòlogues i periodistes prendran part en els diferents debats que s'han programat per tal de reflexionar sobre la imatge de les dones en les societats actuals i, també, per a compartir la seua experiència i el seu punt de vista sobre les conquestes del feminisme. Awatef Ketiti, Úrsula Santa Cruz, Esther Mayoko Ortega, Mery Cuesta, María Bastarós, María Trénor, Áurea Ortiz, Ana Elena Pena, Rosa Cobo, Anna Solà, Marina Amores, Eurídice Cabañes, Orna Donath, Luz Sánchez-Mellado i Eva Millet seran les diferents ponents amb què comptarà aquest cinefòrum.
En la presentació del cicle, que començarà el 14 de febrer, el diputat de Cultura de la Diputació de València, Xavier Rius, va explicar que "aquest cicle de cinema i debats sobre els feminismes del segle XXI demostren allò que fa uns mesos ja es va avançar: que el MuVIM feminitzaria la seua política cultural. Amb els fets, s'està demostrant clarament i aquest és un exemple important més d'aquesta política". La professora d’Història del Cinema de la Universitat de València Áurea Ortiz va indicar que "el cicle ajunta dues ferramentes absolutament necessàries i imprescindibles com són l’objecte o producte cultural, el cinema, que és clau en el nostre món actual, i la participació i el diàleg, perquè vivim un moment de ‘sí’ i ‘no’, d’estar a favor o en contra i l’intercanvi d’idees és fonamental".
Aquesta nova proposta del MuVIM inclou cinc sessions de cinema i debat, cadascuna sobre "un gran tema". Així, les pel·lícules seleccionades motivaran el debat sobre l'occidentalització de la idea de feminisme, les possibilitats redemptores de la creativitat, el camp de batalla simbòlic del cos i la seua hipersexualització, el doble tall de la realització i l'èxit professional i les diferents maneres d'entendre i exercir la maternitat en l'era de la reproductibilitat tècnica. Per aquest ordre, les pel·lícules que es projectaran són Multivers feminista (14 de febrer), No més muses (21 de febrer), Tot el que pot un cos (de dona) (28 de febrer), Codificades. Bretxa i dona a l’era digital (7 de març) i Ésser i úter (21 de març). Per a assistir caldrà presentar una entrada que s'haurà de recollir al punt d'informació del museu de manera gratuïta 30 minuts abans que comence la sessió.