Diari La Veu del País Valencià
La Fiscalia obri diligències per a investigar si Oltra va fraccionar contractes del servei de neteja

La Fiscalia de València ha obert diligències d’investigació arran d’una denúncia presentada pel PP referida a un suposat fraccionament de contractes en serveis de neteja de centres socials de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i de pagaments per la via d’enriquiment injust que sumarien més de 43,7 milions d’euros. El departament que dirigeix la vicepresidenta Mónica Oltra assegura que tots els contractes tenen el vistiplau de la intervenció de la Generalitat.

El PP considera que els fets són constitutius d’un delicte de prevaricació i demana l’interrogatori dels funcionaris de la Intervenció de la Generalitat que han fiscalitzat els acords objecte dels fets i dels qui han tingut participació directa en ells, entre ells de la vicepresidenta i la resta de membres del govern presents als plens del Consell que van autoritzar pagaments per enriquiment injust relatius a serveis prestats per la Conselleria d’Igualtat.

En la denúncia, datada el 17 de gener, la diputada del PP Eva Ortiz demana que s’admeta la denúncia “contra qualssevol persona que puga tindre relació amb els fets denunciats” i que es continue el procediment pels tràmits legals oportuns. En un escrit, signat per la fiscal cap, Teresa Gisbert, s’acorda incoar diligències de recerca penal.

En concret, la denúncia fa referència a contractes de la Conselleria d’Igualtat en els quals el PP aprecia “fraccionament il·legal per a eludir el procediment legalment establit i, en particular, la lliure concurrència de licitadors, així com la fiscalització pels òrgans d’intervenció”. Així mateix, considera que va existir ub “recurs sistemàtic al reconeixement de deutes per la via de l’enriquiment injust per a evitar qualsevol tipus de contractació administrativa, així com per a eludir tota fiscalització per part de la Intervenció”.

Segons el PP, el continuat fraccionament de l’objecte de contractes administratius és “pràctica constant de la Conselleria” d’Oltra i així ha sigut “sistemàticament” posat de manifest per la Intervenció de la Generalitat. En aquesta línia, assegura que reiteradament s’ha contractat “per xicotets períodes i amb la mateixes empreses de serveis tals com el de neteja de diferents centres socials” sempre per imports inferiors als límits del contracte menor (18.000 euros) però fraccionats “en clar frau de llei”.

Així mateix, assenyala que Oltra ha acordat el reconeixement de l’obligació de pagament en via d’enriquiment injust a mercantils d’habitual contractació del seu departament fins a sumar 43,7 milions d’euros i ho exemplifica amb 16 expedients amb imports que oscil·len entre els 369.830 euros fins als 7,8 milions, que han sigut autoritzats pel Consell en diferents sessions plenàries.

Per la seua banda, des de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives han recalcat que “cap dels expedients pot ser aprovat amb informe negatiu per la Intervenció, atés que sense l’informe favorable de l’òrgan fiscalizadorde la Generalitat ni es comptabilitza, ni es paga”. També han asseverat que és “fals que la via de l’enriquiment injust eludisca la fiscalització perquè passen per la Intervenció General”.

Segons la Conselleria, els rescabalaments que s’han tramitat són per serveis que han acabat contracte i no ha donat temps a tramitar un de nou i, per això, les empreses que van resultar adjudicatàries en concurs públic i en concurrència continuen prestant el servei. “Els serveis essencials necessiten seguir sent prestats perquè es tracta d’atenció a persones”, sentèncien.

El portaveu de Compromís a les Corts Valencianes, Fran Ferri, ha afirmat aquest dissabte que la denúncia “és una acció a la desesperada per a tractar de tapar els processos en què s’està jutjant el seu balafiament de les arques públiques i el seu finançament il·legal a través de trames corruptes”.

També ha defensat la Conselleria el portaveu socialista a les Corts, Manolo Mata, que ha assegurat aquest dissabte que tant la Generalitat com Oltra estan “nets com una patena, excepte per l’herència rebuda” de l’anterior Executiu autonòmic del PP. “No aconseguiran clavar el dit en l’ull del Botànic els qui han enfangat la Comunitat i desfilen hui rn dia pels tribunals”, ha sentenciat.

Comparteix

Icona de pantalla completa