Diari La Veu del País Valencià
El Consell compleix per primera vegada des de 2014 amb el termini de pagaments

El Consell ha aconseguit baixar el període mitjà de pagament fins a situar-ho en el mes de desembre passat en 28,51 dies (PMP global, que inclou l’Administració valenciana i el seu sector públic), de manera que ha complit, per primera vegada des que es va implantar aquest registre, al setembre de 2014, amb el termini legal de 30 dies fixat en la Llei de Morositat.

La dada, que correspon al primer avanç del PMP Global de desembre, l’ha feta pública la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, dependent de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic que dirigeix Vicent Soler. Ferrando ha asseverat que el Consell “està demostrant que es poden fer polítiques socials, millorar els serveis públics i complir amb les nostres obligacions de pagament malgrat les estretors pressupostàries a les quals ens sotmet el Ministeri d’Hisenda”.

La reducció del PMP per sota dels 30 dies ha sigut possible “malgrat el greu infrafinançament” que pateix el País Valencià i “que es manté en el temps, perjudicant especialment els valencians, perquè el govern espanyol segueix incomplint el seu compromís i segueix sense aprovar un nou model de finançament que pose fi a la discriminació financera”, apunten des de Conselleria.

La falta d’un nou model de finançament provoca que, ara com ara, l’única via de liquiditat al marge dels lliuraments a compte que té el territori siguen la liquidació del sistema de finançament i el FLA.

“La solvència de la Generalitat, en mans del Govern del Botànic, és sòlida. Ara els proveïdors saben que la Generalitat és un client segur. Hem demostrat que una altra política és possible a força de treball, honestedat i eficàcia. Hem sigut capaços de millorar la gestió amb una situació d’infrafinançament sagnant perquè amb un finançament just podríem fer molt més”, ha conclòs la secretària autonòmica.

El Consell també ha aconseguit que el deute comercial, a novembre 2017, se situe en 786 milions, la qual cosa suposa una reducció del 46% respecte a la qual existia al tancament de 2014 (1.446,4 milions). La minoració és també important en relació al 31 de desembre de 2016, d’un 18%, ja que a la finalització de 2016 les factures per saldar amb els proveïdors valencians, a causa de la insuficiència financera del País Valencià, s’elevaven a 957,8 milions. Aquesta última xifra ja va suposar una reducció respecte al deute comercial al final de 2015, quan es va situar en els 1.262 milions.

Comparteix

Icona de pantalla completa