Diari La Veu del País Valencià
El programa ‘Pilota a l’Escola’ s’amplia als instituts amb una lliga de raspall

El programa ‘Pilota a l’Escola’ s’amplia després de dos edicions als centres educatius d’Educació Secundària Obligatòria, ja que comptarà entre les novetats per a aquest curs 2017-2018 amb una competició de raspall per als alumnes d’ESO.

La finalitat del programa és introduir el joc de pilota als centres educatius, ensenyar a l’alumnat l’esport dels valencians, així com transmetre al professorat les possibilitats educatives, socials i culturals de la pilota valenciana. Aquest dilluns s’ha celebrat la jornada d’obertura de ‘Pilota a l’Escola’, un acte que ha tingut lloc al CEIP Pare Català de València i on han assistit el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; el director general d’Esport, Josep Miquel Moya; els responsables polítics; diferents pilotaris, com ara els jugadors de raspall Ricardet, Moro i Moncho; el jugador d’escala i corda Fageca; l’exjugador d’escala i corda i guanyador d’11 títols individuals Álvaro, i el president de la Federació de Pilota Valenciana, José Daniel Sanjuán, que han donat suport al projecte.

Després de dos edicions, aquesta que comença és la tercera, el programa ha passat dels 11.925 alumnes de 265 centres del curs 2014-2015 als més de 18.500 alumnes de 445 escoles només de Primària que participaran aquest curs. Això, sense comptar l’alumnat de Secundària que s’incorpora per primera vegada enguany al programa per mitjà de la participació d’un centenar d’instituts, ha destacat la Conselleria en un comunicat.

Així mateix, per a aquesta edició del programa, Esport ha ampliat el pressupost a 150.000 euros, la qual cosa suposa un increment del 30% respecte a l’edició de l’any passat. Cal recordar que en el curs 14-15 i en el 15-16 el pressupost va ser de 95.000 euros.

Vicent Marzà ha destacat la importància del programa en tant que posa a l’abast dels joves conéixer l’esport “que està en el nostre ADN cultural”. ‘Pilota a l’Escola’ compta amb sessions pràctiques impartides per professionals de l’esport nacional. A més, ha ressaltat el conseller, “donem a conéixer la pilota valenciana, tot el que l’envolta i hi sumem aficionats joves”.

Inici de les sessions a escoles

El programa en Primària que s’inicia aquest dilluns es durà a terme per tot el territori fins al pròxim mes d’abril. Així mateix, les jornades de clausura d’aquesta edició tindran lloc a Benidorm el 3 de maig, a Castelló de la Plana el 7 de maig, a Càlig el 9 de maig, a Daia Nova l’11 de maig, a Canals el 14 de maig, a Piles el 16 de maig i, finalment, a Massalfassar el 18 de maig.

Pilota als instituts

La principal novetat d’aquesta edició és l’extensió del programa a l’etapa de Secundària, per mitjà de l’organització d’una competició de raspall en primer de l’ESO, que tindrà lloc els mesos de maig i abril. La Conselleria estima que participaran, almenys, un centenar de centres en aquesta primera edició del programa en aquesta etapa educativa.

Els centres interessats hauran de fer la inscripció en la web del programa. En el programa de Secundària hi haurà una primera fase interna en què dos centres pròxims competeixen entre ells en un sistema d’anada i tornada. Cada una d’aquestes jornades l’organitzarà un d’aquests dos centres. Posteriorment, hi haurà una fase intercomarcal, que tindrà lloc del 25 d’abril a l’11 de maig, i en la qual participaran els equips dels centres guanyadors de la fase anterior. El 24 de maig tindrà lloc la fase final.

Nou portal web

Cal recordar que el passat mes de desembre la Conselleria va posar en marxa un nou portal web del programa ‘Pilota a l’Escola‘. Aquest nou portal ofereix informació detallada del programa, així com un formulari d’inscripció, enllaços d’interés i un espai per als docents, a més d’un vocabulari de pilota valenciana. Així mateix, aquesta nova web té un apartat dedicat a la competició entre els centres escolars, així com material gràfic i vídeos, tot això relacionat amb el món de la pilota valenciana.

Comparteix

Icona de pantalla completa