Diari La Veu del País Valencià
Infraestructures exigeix al coordinador del Corredor Mediterrani un calendari de reunions per a supervisar les obres

La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Maria José Salvador, ha exigit aquest dilluns al coordinador del Corredor Mediterrani estatal, Juan Baris, que establisca un calendari de reunions amb certa periodicitat, “almenys una cada sis mesos”, ha suggerit, per a compartir informació. “Prompte començaran les noves obres del tercer fil Castelló-València i necessitem informació”, ha subratllat.

Salvador ha realitzat aquestes declaracions en una reunió del ‘Fòrum Valencià pel Corredor Mediterrani’, creat per la Generalitat en 2016 per a coordinar iniciatives i reivindicar aquesta infraestructura. Durant la trobada, coordinada pel secretari autonòmic, Josep Vicent Boira, s’han presentat tres informes: un de Conselleria sobre la licitació pública entre 2012-2017, un altre de ‘Focus AVE’ sobre les infraestructures de transport en l’Arc Mediterrani i un de la Cambra de Contractistes sobre les licitacions públiques entre 2012-2017.

La responsable d’Infraestructures ha valorat la figura del coordinador del Corredor Mediterrani “però ara ha de complir”, ha subratllat. Per açò, ha demanat la convocatòria immediata d’un grup de treball amb Baris, qui des que el passat mes de juny es reunira per primera vegada a València “no s’ha tornat a reunir per a aportar informació alguna sobre la marxa de les obres”, ha lamentat.

Salvador, que ha aprofitat per a recordar la “controvertida” arribada de l’AVE a Castelló, amb les “incidències” que ha tingut, ha criticat que aquesta infraestructura “s’ha fet tard i malament. En lloc d’engegar un vertader tram del Corredor Mediterrani, el que s’ha engegat és un nou tren radial que no preveu cap avanç en velocitat i que està acumulant nombroses incidències i retards”, ha criticat.

Ara, ha continuat, “s’iniciaran en breu les noves obres del tercer fil en l’altre costat de la via” i “estan en marxa estudis informatius sobre la doble plataforma”, ambdues “qüestions perquè el coordinador del Corredor Mediterrani estatal ens convoque”, ha insistit.

D’altra banda, una vegada ha licitat el Pla de Rodalies consensuat amb la Generalitat, la consellera ha volgut també “recordar-li” al ministre de Foment, Íñigo de la Serna, que estan “a l’espera” de ser convocats per a una reunió de la Comissió de Seguiment. El citat pla “en cap concepte és un xec en blanc” i “estarem vigilants perquè es complisca”, ha advertit.

‘Uneix’ organitza tallers de participació

Així, davant del que “no fa el ministeri de Foment, que és planificar”, ha apuntat la consellera, l’estratègia ‘Uneix’ 2018-2029 que està elaborant la Generalitat per a la millora de la mobilitat, infraestructures i transport de la del País Valencià comptarà “amb la màxima participació de tots els implicats en el sector i es formaran tallers sectorials, territorials i d’innovació”.

L’objectiu, ha explicat, és “aconseguir un programa estratègic el més consensuat possible i on tots puguen realitzar les seues aportacions”.

En una primera fase, entre aquest mes de febrer i el de maig es realitzaran 15 reunions sectorials amb empresaris, treballadors, usuaris i universitats per a escoltar les necessitats i propostes de tots els col·lectius. A més hi haurà tres trobades obertes en cadascuna de les demarcacions del territori valencià per a abordar les particularitats de cadascuna.

També s’organitzaran tres tallers d’innovació per a cercar solucions que tècnicament i social vagen més enllà de la concepció habitual de les infraestructures i la mobilitat. En una segona fase, al juny de 2018, es realitzarà la presentació del document i s’obrirà l’habitual participació pública per a poder presentar el text definitiu a la fi de 2018.

El País Valencià, a la cua en licitacions estatals

Durant la seua intervenció, la consellera ha fet un balanç de les dades de licitació del País Valencià, on segons ha precisat “des que el Govern del Botànic està al capdavant, la inversió de la Generalitat és superior al 40% de tota la inversió que es fa per als valencians, mentre que la de l’Estat es queda en un 30%”.

La responsable d’Obres Públiques ha matisat que si es fa una comparativa estatal, la Generalitat realitza una inversió global de més del 9%, “prop del que representa el pes de la població i renda que tenim els valencians, enfront de l’administració estatal, que es queda al voltant del 5%, la meitat del que ens correspon”.

També el secretari autonòmic de la Conselleria, Josep Vicent Boira, ha fet una anàlisi de les licitacions al País Valencià a partir de les dades de la patronal del sector a nivell estatal, Seopan, per a posar en relleu que “en el període 2012-2017, corresponent al govern de Mariano Rajoy, la licitació per habitant en el territori valencià ha sigut la menor de totes les autonomies aconseguint nivells cinc vegades inferiors al d’altres territoris”.

Per la seua banda, el professor Joaquín Maudos ha presentat l’informe de ‘Focus AVE’, que alerta que el País Valencià és la sisena regió amb menor ràtio d’infraestructures per ocupat i que, durant la crisi, l’estoc de capital de les infraestructures de transport s’ha reduït a la Comunitat”.

Segons conclou el document, el Corredor Mediterrani “és una eina important per a corregir el desavantatge en infraestructures de transport de l’Arc Mediterrani i contribuirà a augmentar la competitivitat”.

En la mateixa línia, el director gerent de la Càmera de Contractistes de la Comunitat Valenciana, Manuel Miñes, ha lamentat que “sembla que, a la Comunitat Valenciana, sempre perdem el tren per una causa o per una altra” en matèria d’inversions. Així, ha recordat que en 2017 la inversió estatal al País Valencià respecte a l’any anterior ha baixat un 12,5% en l’administració general; en Foment, un 13%, i en Aigua, un 24%, ha exemplificat.

El SIL, una oportunitat per al territori

D’altra banda, tant Salvador com Boira han ressaltat la participació de la Generalitat com a autonomia convidada al Saló Internacional de la Logística de Barcelona (SIL) com “una oportunitat” per a presentar el País Valencià davant de la resta de l’estat espanyol, Europa i Amèrica Llatina com “la millor porta d’entrada a Europa de tots els mercats internacionals”. “Tenim l’oportunitat històrica de tornar a situar la Comunitat en el mapa, però aquesta vegada en el mapa de la logística i els transports”, ha puntualitzat Salvador.

Comparteix

Icona de pantalla completa