Diari La Veu del País Valencià
Bárcenas, Acebes, Valcárcel, Camps i molts altres: el congrés del PP a Fira València torna dijous a les Corts

La corrupció del PPCV continuarà sent motiu de l’atenció pública durant els propers mesos. Als judicis que s’estan celebrant, com el del finançament irregular a l’Audiència Nacional que va propiciar la memorable confessió de Ricardo Costa, s’ha afegit la nova causa per la construcció del circuit de Fórmula 1 de València.

Les compareixences s’entrecreuen. El primer dels grans noms convocats per la comissió d’investigació de Fira València a les Corts Valencianes, l’extresorer i senador del PP Luis Bárcenas, declara hui mateix com a testimoni al judici del finançament del PPCV a Madrid. En març també ha de passar per l’Audiència Nacional Francisco Camps, només uns dies abans de la cita amb els diputats valencians que intenten esbrinar les relacions de Gürtel amb Fira València i els vincles amb el PP espanyol, que va celebrar el seu XVI Congrés al recinte i va deixar a deure 568.511 euros, pagats amb interessos el passat mes de setembre, 9 anys després de fer la despesa.

Isabel Bonig va demanar “perdó” de manera genèrica per la corrupció quan va eixir ratificada com a presidenta del PPCV ara fa 10 mesos. Aquest mínim reconeixement dels pecats no li ha evitat una llarga penitència que fa albirar una primavera de passió. L’exvicepresident de la Generalitat, Gerardo Camps, ara diputat al Congrés espanyol, està convocat també dijous a les Corts. Al contrari de Francisco Camps, desterrat per l’actual direcció del PPCV de qualsevol representativitat, el també exconseller d’Economia encarna el present institucional d’una formació que no pot desempallagar-se d’un passat escabrós.

Per València han de transitar tota mena d’excàrrecs, alguns que van abandonar per pròpia voluntat, com l’exministre i exsecretari general Ángel Acebes, i d’altres que sobreviuen, com l’expresident de Múrcia i ara eurodiputat Ramón Luis Valcárcel, qui compareixerà en qualitat de president del comité organitzador del congrés que va deixar més de mig milió de deute a Fira València.

La nòmina local es completa amb molts dels habituals d’una època en què ho van ser tot al PPCV i a les institucions: José Luis Olivas, José Joaquín Ripoll, Fernando Giner, Carlos Fabra i Alfonso Rus. Fins i tot el darrer president de la Generalitat amb el PPCV, Alberto Fabra, té cita a les sales de comissions de les Corts.

El carrusel de protagonistes de la història popular va estar precedit el passat mes de novembre pels caps de la trama Gürtel, com ara Franciso Correa i Álvaro Pérez, ‘el Bigotes’. L’home de la trama a València ja va avisar que estava preparat per a explicar algunes coses que, finalment, va relatar a l’Audiència Nacional.

Miguel Barranca, precedent de Ricardo Costa

L’aperitiu d’aquestes setmanes de catifa roja al Palau dels Borja es va fer present ahir amb la compareixença de l’exdirector de Relacions Institucionals de Ciegsa. Miguel Barranca va resultar un secundari amb ganes de parlar, però amb poca informació rellevant.

Com Ricardo Costa, Barranca va explicar tot el que sabia. El problema és que en sabia poc, atés que quan les presumptes irregularitats en Ciegsa es van produir, ell es trobava arraconat i sense accés a les grans decisions. El director de l’empresa, Máximo Caturla, l’havia desplaçat. Per això va denunciar la situació al president Camps, qui el va tranquil·litzar posant-li la mà al genoll i dient-li que Caturla era el seu “amic”; una altra de les amistats perilloses de l’expresident de la Generalitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa