Diari La Veu del País Valencià
Montoro tanca la porta a assumir el deute generat per l’infrafinançament

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha traslladat aquest dilluns als líders territorials del Partit Popular que no hi haurà una quitança del deute per a les autonomies infrafinançades. Així li ho traslladat als barons del PP durant un esmorzar de treball amb els principals dirigents del PP, entre els quals hi havia el seu president, Mariano Rajoy.

Segons han informat fons del partit, les paraules de Montoro haurien tranquil·litzat diversos dirigents del Partit Popular contraris a la possibilitat que el nou model de finançament autonòmic incloguera una quitança per a alleugerar el deute generat per l’infrafinançament, com és el cas del País Valencià.

Les paraules d’aquest dilluns contrasten amb allò que va dir Montoro fa uns dies, quan va admetre públicament al Congrés la possibilitat d’estudiar el deute de les comunitats infrafinançades en el marc del nou sistema de finançament. No obstant açò, aquest dilluns ha volgut deixar clar davant els líders del PP que en cap moment ha pensat a aprovar una quitança de deute, sinó algun mecanisme de refinançament que done oxigen a les autonomies més endeutades.

Un dels presidents autonòmics del PP ha revelat al final d’aquesta trobada que el ministre ha dit que els mitjans de comunicació l’han mal interpretat perquè ell no va parlar de quitança de deute autonòmic. “Però alguna cosa s’ha de fer”, ha exclamat un dels assistents. Un altre baró autonòmic ha confessat que eixia “tranquil” després de les paraules de Montoro a aquest respecte perquè “no es pot premiar qui no ho ha fet bé”.

La quitança de deute és justament una de les accions que duu proposant el Govern del Botànic des del principi de legislatura per tal de reequilibrar la situació de finançament entre totes les autonomies i evitar agreujar la situació de “deute històric” de l’estat espanyol amb el País Valencià. El govern autonòmic xifra l’infrafinançament en més de 30.000 milions des de l’any 2000.

PSPV i Compromís, farts del “maltractament” econòmic

El síndic de Compromís a les Corts, Fran Ferri, ha mostrat la indignació de la seua formació davant el “maltractament” que suposa l’anunci del responsable d’Hisenda del govern de Mariano Rajoy als dirigents territorials del PP sobre el fet que no realitzaran cap quitança del deute històric a les autonomies. “Que la presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, no es rebel·le contra aquesta situació i haja aparegut en la foto de partit posterior a conéixer aquest afront amb un gran somriure és la constatació de la traïció del PP al poble valencià”, ha declarat Ferri.

Per la seua banda, el portaveu del PSPV, Manolo Mata, ha assenyalat respecte al mateix tema, que des del seu partit no “toleraran” aquesta decisió. A més, Mata ha recordat que “si algú en aquesta comunitat ha malgastat els recursos públics ha sigut el PPCV durant els seus vint anys de govern”, al temps ha incidit que “malgrat la mala gestió és l’infrafinançament a què Rajoy ens sotmet el que ens col·loca com a ciutadans de segona”.

Comparteix

Icona de pantalla completa